”Maailmanluokan huippuvoimala” jo rakentamisen puolivälivaiheessa

Facebooktwitterlinkedin

Vantaan Energian tavoitteena on rakentaa Itä-Vantaalle Suomen tehokkain ja maailman mittakaavassakin energiateholtaan huippuluokan jätevoimala. Voimalan rakennustyöt ovat nyt puolessa välissä.

Itä-Vantaalla, Porvoonväylän ja Kehä III-tien risteyksessä sijaitseva tontti on näinä päivinä ehkä yksi suomen monikansallisimmista paikoista. Suomen suurinta jätevoimalaa rakentamassa on nyt 250 työntekijää eri maista. Kesään mennessä työntekijöiden määrä nousee lähelle viittäsataa.

Voimalaa pystyttämässä on väkeä paitsi Suomesta, myös Venäjältä ja lukuisista EU-maista kuten Virosta, Puolasta, Bulgariasta, Ranskasta, Sveitsistä ja Saksasta. Kauimmaiset matkaavat työmaalle Italian saappaankärjestä saakka.

Koekäytön on tarkoitus alkaa maaliskuussa 2014. Jos testiajot sujuvat hyvin, käyttöönotto voi parhaassa tapauksessa tapahtua jo loppukesästä 2014.

Energiatehoon on satsattu
Vantaan Energian laskelmien mukaan jätevoimala polttaa vuodessa 320 000 tonnia jätettä ja tuottaa siitä noin 600 gigawattituntia sähköä ja 920 gigawattituntia lämpöä. Määrä vastaa 200 000 kerrostalokaksion käyttämää sähköä ja 100 000 kaksion käyttämää kaukolämpöä.

Projektia johtava Kalle Patomeri luonnehtii Vantaan jätevoimalaa Suomen komeimmaksi ja tehokkaimmaksi ja pitää sitä jopa maailman mittakaavassa kokonaisenergiateholtaan ainutlaatuisena.

Facebooktwitterlinkedin