Marko löysi Sipoonkorven kansallispuistosta laittoman kaatopaikan ja kokosi talkooporukan siivoamaan jätteet – ”Jätteiden metsään vieminen on lisääntynyt”

Talkoopoppoo siivoamassa roskia

Metsähallitus puhdisti poikkeuksellisen suuren laittoman jätetäytön Sipoonkorvessa. Vapaaehtoiset talkoolaiset viimeistelivät työn.   Muutama vuosi sitten huomioni kiinnittyi Sipoonkorven kansallispuistossa kesken polkujuoksulenkin johonkin luontoon kuulumattomaan. Kurkistelin kuusenoksien lomaan ja näin rinteessä jäteröykkiön. Päätin, että tätä täytyy tulla tutkimaan tarkemmin turvakengät jalassa.   Kävimme tammikuussa 2020 lumettomana talvena kaverini kanssa tutkimassa paikan. Muutaman aarin alalla oli sankka jätekerrostuma. Paikalla oli sähkölaitteita, auton renkaita, kemikaalipurnukoita, lastulevyä ja säkeittäin muuta tavaraa. Puustosta sekä laitteiden malleista ja jätteiden hajoamisasteesta päätellen tavaran tuominen oli jatkunut vuosia ellei vuosikymmeniä. Joka tapauksessa täyttäminen oli aloitettu paljon ennen kuin kansallispuisto perustettiin vuonna 2011.   Tämä ei voi jäädä tähän, ajattelin. Alueen puhdistamiseen tarvittaisiin iso talkooporukka, ehkä koneellista apua ja monta jätelavaa. Maanomistaja voisi selvitä maksutta, jos siivous tehtäisiin talkoilla ja jätehuoltosponsorit hakisivat jätteet “armon päivänä”. Pääasia, että metsä saadaan puhdistettua. Korona esti joukon kokoamisen juuri silloin, ja jäin odottamaan sopivampaa hetkeä. Poikkeuksellinen mittakaava Saman vuoden elokuussa Sipoon ympäristövalvonta antoi...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset