Miksi kierrätysaste ei kohene? Suomea uhkaa EU:n rikkomusmenettely

Jätevuoren kasvu huolestuttaa.
Facebooktwitterlinkedin

Viimeisin yhdyskuntajätteen kierrätystilasto oli ympäristöhallinnollekin järkytys. Kierrätysaste oli romahtanut selvästi alle 40 prosentin.

Jos Suomi ei saa yhdyskuntajätteen kierrätysastettaan kohenemaan nopeasti, edessä voi olla riski joutua Euroopan komission rikkomusmenettelyyn.

Pahimmassa tapauksessa kierrätys­velvoitteiden laiminlyönnistä voi tuomio­istuinkäsittelyn jälkeen seurata valtiolle sakko, joka on tuntuva.

Toimenpidesuosituksia maalis-huhtikuussa

Suomi on jo joutunut yhdyskunta­jätteen ja muovipakkausjätteen kierrätyksen heikon kehityksen vuoksi komission varhaisvaroitusmenettelyyn.

Se tarkoittaa, että komissio laatii Suomelle suositukset tehtävistä toimenpiteistä. Ympäristöministeriö odottaa, että toimenpidelista tulisi maalis-huhtikuussa.

Suomi on ollut rikkomusmenettelyuhan alla aiemminkin liittyen siihen, että sekä jätedirektiivin että kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin kansallinen täytäntöönpano viivästyivät. Suomi ehätti kuitenkin antaa lakimuutosesitykset ennen kuin komissio ehti nostaa kannetta.

Valtaosa valtioista vaikeuksissa

Suomi ei suinkaan ole ainoa jäsenmaa, jolla on vaikeuksia saavuttaa kierrätys­tavoitteita tiukassa aikataulussa.

”Komissio teki analyysin kaikista jäsenmaista. Vain neljä maata näyttäisi saavuttavan tavoitteet ilman ongelmia”, ympäristöministeriön ympäristöneuvos Riitta Levinen kertoo.

19 jäsenmaata on vaikeuksissa muovi­pakkausjätteen kierrätystavoitteiden kanssa. Vuonna 2025 olisi kierrätettävä jo 50 prosenttia.

Suomi on näiden maiden joukossa. Suomen olisi saatava nostettua muovipakkausjätteen kierrätysastetta muutamassa vuodessa noin 20 prosenttiyksikköä.

Levinen ei usko, että komissio laittaisi näin suurta joukkoa jäsenmaita suoraan rikkomusmenettelyyn.

”Komission täytynee miettiä, että jos suurimmassa osassa jäsenmaita on vaikeuksia päästä kierrätystavoitteisiin, ehkä tarvitaan muitakin keinoja kuin rikkomusmenettely.”

Mistä kierrätyksen heikko kehitys johtuu? Lue syitä taustoittava artikkeli Uusiouutisten numerosta 1/23, joka ilmestyy 16.2.23! Artikkeli on vain tilaaijlle. Tilaa Uusiouutisten digitunnukset nyt tarjoushintaan 29 euroa/ vuosi.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Suomen kierrätysaste heikkeni selvästi vuodesta 2020.

Facebooktwitterlinkedin