Millaisia kansallisia toimialaluokkia tarvittaisiin, kun kuvataan ja luokitellaan jätehuoltoalan taloudellista toimintaa? Nyt on aika vaikuttaa toimialaluokituksen uudistukseen!

NACE-toimialaluokitus

Tilastokeskus pyytää jätehuoltoalan toimijoilta kommentteja ja näkemyksiä toimialaluokituksen uudistuksesta. ”On tarpeen varmistaa, että toimialaluokitus palvelee kansallista tarvetta”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Juha Espo taustoittaa. Kansainvälinen toimialaluokittelu on uudistumassa. Toimialaluokitus kuvaa taloudellista toimintaa. Luokittelun avulla pysytään kartalla esimerkiksi siitä, kuinka paljon on yrityksiä, joiden pääasiallinen liiketoiminta keskittyy vaikkapa jätteen keruuseen.   NACE-luokkien koodit julki Sekä Euroopan unioni että YK ovat uudistamassa omia toimialaluokituksiaan. EU:ssa on käytössä niin kutsuttu NACE-toimialaluokitus. YK puolestaan käyttää ISIC-luokitusta. Molemmat ovat yhdenmukaisia yksi- ja kaksinumerotasoilla, joten uudistus kannattaa toteuttaa niin, että uudet luokat ovat linjassa keskenään. Toimialaluokitusten integroitu järjestelmä takaa kansainvälisen vertailtavuuden. Euroopan komissio julkaisi toukokuussa ehdotuksensa uuden NACE-luokituksen rakenteesta eli luokkien koodit ja nimikkeet. NACE-luokitus menee nelinumerotasolle. Komission tavoitteena on julkaista toimialaluokituksesta asetus tämän vuoden aikana.   Suomeen viides taso Suomessa käytössä oleva TOL-toimialaluokitus noudattaa täysin Euroopan NACE-luokittelua 1–4-numerotasoilla. Lisäksi Suomessa on tarkoituksenmukaista seurata tiettyä taloudellista toimintaa vielä tätä yksityiskohtaisemmin. Suomen toimialaluokitus on siis NACE-luokitus, johon Suomi on...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset