Mitkä ovat suomalaisen tekstiilialan ilmastovaikutukset?

Facebooktwitterlinkedin

Suomalainen tekstiiliala haluaa selvittää, millaisia ilmastovaikutuksia alan yritysten toiminnasta ja tuotteista aiheutuu, sekä sitä, miten päästöjä voisi vähentää. Suomen Tekstiili ja Muoti ry aikoo julkaista tiekartan hiilineutraalista tekstiilialasta vielä tänä kesänä.

”Nyt toteutettavassa tiekartassa tarkastellaan erityisesti yritysten toimintaa Suomessa ja päästövähennyksiä, jotka kohdistuvat tänne”, Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen sanoo.

Päästöjä aiheutuu esimerkiksi raaka-aineiden tuotannosta, valmistuksesta, tuotteiden kuljettamisesta sekä huollosta.

Seuraavassa vaiheessa tekstiiliala selvittää suomalaisyritysten toiminnan ja tuotteiden ilmastovaikutuksia globaalissa arvoketjussa.

”Tekstiiliala on luonteeltaan globaali, ja alan tuotantoketjut ovat tyypillisesti moniulotteisia. Alan toimijat tiedostavat, että iso osa päästöistä tulee raaka-aineista ja valmistuksesta, ja ne syntyvät usein Suomen rajojen ulkopuolella”, Auvinen sanoo.

Selvitystyötä ohjaa taustaryhmä, jossa on kaikkiaan 15 alan yritystä: materiaalivalmistajia, teknisiä tekstiilejä, työvaatteita, pesulapalveluita sekä muoti- ja lifestyle-alan yrityksiä. Lisäksi yritykset ja sidosryhmät pääsevät osallistumaan tiekarttatyöhön workshopeissa, joita järjestetään tämän kevään aikana. Tiekartan tekemiseen halutaan mukaan niin alan yrityksiä, kansalaisjärjestöjä kuin ammattiyhdistysliikettäkin.

Hiilineutraali tekstiiliala -tiekartta on osa hallituksen, ministeriöiden ja toimialaliittojen välistä yhteistyötä, jolla tavoitellaan hiilineutraalia Suomea vuonna 2035.

Facebooktwitterlinkedin