Muovien tulevaisuus: ei enää koskaan jätteeksi

Facebooktwitterlinkedin

MuovienKiertoNytEllenMacArthur1N

UusiMuovitalousEllenMacArthur2N3.3.2016

On olemassa konsteja, joilla muovista ei koskaan tule jätettä.

Näin toteaa tuore selvitys (The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics), jonka tekivät World Economic Forum ja Ellen MacArthur -säätiö yhteistyössä McKinsey & Companyn ja Mavan kanssa osana kiertotalouden liiketoimintaa edistävää MainStream-projektia.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista päästä kiertotalouden mallin mukaiseen muovitalouteen. Siinä muovijätteet kiertävät uudestaan ja uudestaan takaisin tuotteiden uusioraaka-aineiksi.

Jotta tähän päästäisiin, olisi vähennettävä selvästi muovien ”vuotamista ketjusta” eli päätymistä luontoon, olisi luotava tehokkaat uusiomuovimarkkinat ja erotettava muovien tuotanto fossiilipohjaisista raaka-aineista.

Tähän tarvitaan huomattavia teknologisia innovaatioita. Tutkijat huomauttavat, että tällä hetkellä muovien luontoon pääsyä estäviä menetelmiä ei ole edes pilottivaiheessa.

Tällä hetkellä vain 14 prosenttia maailman vuotuisesta muovituotannosta (74 miljoonaa tonnia) kerätään talteen kierrätystä varten. Tästäkin neljä prosenttia hukataan prosessissa ja kahdeksan prosenttia kierrätetään alempiarvoisiksi tuotteiksi. Ainoastaan kaksi prosenttia muoveista kiertää alkuperäislaatuisiin tuotteisiin.

14 prosenttia muoveista käytetään energiaksi. 40 prosenttia joutuu kaatopaikoille. Jopa kolmannes eli 32 prosenttia muovijätteistä päätyy luontoon tai vesistöihin.

Jos muovien kulutus kasvaa ennustetusti eikä kierrätystä saada tehostettua, tutkijat ennustavat, että vuonna 2050 maailman merissä on yhtä paljon muovijätettä kuin kalaa.

 

Facebooktwitterlinkedin