Muovipakkausten kierrätys harppasi

Muovipaaleja Wimaon kierrätyslaitoksella
Facebooktwitterlinkedin

Muovipakkausten kierrätysaste nousi vuonna 2019 uuteen ennätykseen. Muovipakkauksista kierrätettiin jo 42 prosenttia.

Muovipakkausten kierrätysaste on noussut aimo harppauksella vuodesta 2018, jolloin kierrätysaste oli 31 prosenttia.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n virallinen tilasto vahvistaa sen, mitä muovikierrätyksen asiantuntijat ehtivät jo ounastella: Suomalaiset ovat ottaneet innostuneina vastaan mahdollisuuden lajitella muovipakkauksia erikseen RINKI-ekopisteillä.

Myös muiden pakkausjätteiden kierrätys on hyvässä vauhdissa. Pakkausten kokonaiskierrätysaste nousi yhdellä prosenttiyksiköllä 71 prosenttiin.

Parhaiten kiertää kuitu. Kuitupakkausten kierrätysaste on ollut jo vuosia yli sadan. Tilastoissa heijastuu esimerkiksi lisääntynyt verkkokauppa, jonka myötä ekopisteisiin päätyy runsaasti muun muassa pahvipakkauksia.

Lasipakkausten kierrätysaste oli 98 prosenttia vuonna 2019, metallipakkausten 85 prosenttia ja puupakkausten 27 prosenttia.

Puupakkausten kierrätys on yhä kaikkein haastavinta, sillä heikkolaatuiset, uudelleenkäyttöön kelpaamattomat puupakkaukset ohjautuvat Suomessa yleensä poltettavaksi bioenergiana.

Muutaman viime vuoden aikana puupakkausten kierrätysaste on kuitenkin kohentunut. Vielä vuonna 2017 se oli vain 15 prosenttia.

Lue lisää: https://rinkiin.fi/uutisrinki/pakkaustilastot/pakkausten-kierratystilastot/

 

Kuva: Tero Pajukallio. Muovijätettä Lappeenrannassa Wimaon käsittelylaitoksella.

Facebooktwitterlinkedin