Onko kierrätyksen koheneminen vain tilastoharhaa?

Kuva: Adobe Stock. Ihmiset kertovat kyselyissä lajittelevansa jätteet kierrätystä varten, mutta sekajätepussista löytyy koostumustutkimuksissa melko paljon kierrätyskelpoista.

(Tilaajille.) Yhdyskuntajätetilasto näyttää kierrätyksen kohentuneen ja ­jätemäärän pudonneen. Onko muutos aito vai vain tilastoharhaa? Tuore yhdyskuntajätetilasto vuodelta 2022 antaa viimein, vuosien huonon kehityksen jälkeen, merkkejä käänteestä parempaan. Tilastokeskuksen 13. helmikuuta 2024 julkaiseman jätetilaston mukaan yhdyskuntajätteiden kierrätysaste on kohentunut edellisvuodesta viisi prosenttiyksikköä. Vuonna 2022 yhdyskuntajätteistä saatiin kierrätettyä eli hyödynnettynä materiaalina, kompostoitua tai mädätettyä tai valmisteltua uudelleenkäyttöön yhteensä 43,7 prosenttia. Tämä on selvä parannus verrattuna vuoteen 2021, jolloin kierrätysaste oli 38,9 %. Jätemäärä pieneni Vuonna 2022 yhdyskuntajätteiden kokonaismäärä oli 2,9 miljoonaa tonnia, eli noin 521 kiloa per henkilö. Määrät on nyt tilastoitu EU:n uusien jätedirektiivin raportointivaatimusten mukaisesti. Kokonaisjätemäärää ei siksi voi suoraan verrata aiempiin vuosiin. Kun tämä pidetään mielessä, vuonna 2022 kokonaisjätemäärä oli kuitenkin selvästi pienempi kuin vuonna 2021. Myös sekajätteen määrä oli lähes 300 000 tonnia pienempi. Yhdyskuntajätteestä ­poltettiin energiaksi vuonna 2022 yhteensä vähän yli 1,6 miljoonaa tonnia eli 55,4 prosenttia. Sekajäte ohjautuu käytännössä kokonaan energiahyötykäyttöön. Jätetilasto herättää kysymyksiä. Onko jätemäärä...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset