Päästöjen vähentämistä on kiirehdittävä – Sään ääri-ilmiöt ja muut ilmastokriisin aiheuttamat riskit ovat arvioitua vakavampia

Ilmaston lämpeneminen lisää tulvia Suomessakin.
Facebooktwitterlinkedin

Ilmastonmuutos on entistä suurempi uhka elämälle maapallolla. Sen aiheuttamat riskit ovat aiemmin arvioitua vakavampia. Ihmiskunta voi vielä turvata elinkelpoisen tulevaisuuden kaikille, mutta aika käy vähiin.

Näin tiivistää hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC arviointiraporttinsa kuudennessa eli yhteenveto-osassa, jonka se julkaisi 20. maaliskuuta 2023. Raportti summaa yhteen vuosina 2018–2022 julkaistut osaraportit ja erikoisraportit.

Tämän vuosikymmenen teoilla on tuhansien vuosien vaikutus

IPCC alleviivaa yhteenvedossaan, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa vain nyt tehtävillä välittömillä ja voimakkailla maailmanlaajuisilla päästövähennyksillä.

Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat ovat sitoutuneet tavoitteeseen hillitä maailman keskilämpötilan nouseminen puolellatoista tai korkeintaan kahdella asteella verrattuna esiteolliseen aikaan.

Saatavilla on tietoa, keinoja ja myös maailmanlaajuista pääomaa ilmastohaasteiden ratkaisemiseksi. Päätökset ja toimenpiteet, joita nyt teemme, vaikuttavat tuhansia vuosia.

Ilmastorahoitus moninkertaistettava

Jotta pystyisimme rajoittamaan lämpenemisen kahteen, saati puoleentoista, asteeseen, tämä edellyttää fossiilisen polttoaineen käytön vähentämistä, päästötöntä sähköntuotantoa, siirtymistä vähähiilisiin polttoaineisiin sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön lisäämistä.

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii rahoituksen moninkertaistumista sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että sopeutumisen alueille.

”Tieteen viestit ovat vakavia. Meidän ei pidä lamaantua, vaan kanavoida huoli teoiksi”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt näkyvät Suomessa esimerkiksi lisääntyvinä myrskyinä ja tulvina.

Facebooktwitterlinkedin