Paperinkeräyksen jättiyksikkö käynnistyi Viinikkalassa

Macpresse Viinikkalassa, kuva Balerman
Facebooktwitterlinkedin

13.6.2014

Paperinkeräys Oy:n uuden tuotantoyksikön vihkiäisiä vietetään tänään 13. kesäkuuta lentokentän lähellä Vantaan Viinikkalassa.

Uusi tuotantoyksikkö korvaa mm. Hakuninmaan yksikön, jota on jo alettu purkaa asuintalojen tieltä. Viinikkalaan siirtyvät myös sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelytoiminnot sekä Encore Tietoturvapalvelun materiaalikäsittely.

Tuotantoyksikköön tulee materiaalia pääkaupunkiseudun lisäksi myös Porvoosta sekä Mäntsälä-Hyvinkää-Lohja-akselilta.

Pääosa kapasiteetiltaan 200 000 tonnin yksikössä käsiteltävästä materiaalista on paperia, pahvia, kartonkia ja tuotantohylkyä. Näiden rinnalla yksikkö vastaanottaa tietoturva-aineistoa, energia- ja pakkausjätettä, muoveja, sähköromua, lasia ja metalleja. Kierrätyspuu ohjataan Klaukkalaan. Jatkossa käsiteltäväksi Viinikkalaan voivat tulla esimerkiksi renkaat tai juomapakkaukset.

”Niitä varten yksikön kahdeksan siiloa ovat nestetiiviitä”, sanoo tuotantojohtaja Kari Lehtinen.

Laitos on pitkälle automatisoitu. Kuorma-auto tyhjentää lastinsa siiloon. Paalattaessa työntöpohja alkaa automaattisesti tyhjentää siiloa paalaimen kuljettimelle. Paalin koko on säädettävissä. Työntekijä koskee materiaalin vasta, kun valmiit, sidotut paalit siirretään odottamaan kuljetuksia.

Yksikkö on kokonaisuudessaan 14 miljoonan euron investointi. Paperinkeräys on satsannut moderniin käsittely- ja turvateknologiaan. Rakentamisaikana Suomessa paloi useita ympäristöalan käsittelylaitoksia, mikä kiristi viranomaisvaatimuksia.

Laajennusvaraa

Hallista löytyy Suomen suurin kuitupaalain: italialaisen Macpressen 112-malli. Tietoturva-aineistoa varten hallissa on myös pienempi MAC102 -paalain.

Balerman Oy oli mukana Macpressen laitetoimituksissa ja asennuksissa. Paalainten lisäksi Macpresseltä tulivat yksikköön myös syöttökuljettimet, varaosalajitelma, automatiikka ja laitosohjaus.

Balermanille kauppa oli merkittävä.

”Puhutaan yli miljoonan euron laitekaupasta. Pelkästään meiltä tuli sinne 12 rekkaa tavaraa”, kertoo Balermanin toimitusjohtaja Heikki Lappalainen.

Vastaanottosiilot toimitti hollantilainen Cargo Floor. Tietoturvapuolen laitteistot kuljettimista murskaimiin ja metallintunnistimiin toimitti suomalainen Innomac, päämiehenä oli saksalainen Vecoplan. Enerec/ Penope toimitti yksikköön sammutus- sekä kohdepölynpoistojärjestelmän.

Rakennus on asemoitu tontille niin, että se on laajennettavissa. Kolmannen paalaimen paikkakin on jo määritelty.

”Jos asiakkaat tarvitsevat käsittelykapasiteettia, meillä on sille paikka”, Lehtinen tiivistää.

Facebooktwitterlinkedin