Kierrätyslannoitteiden kehittäjä Tracegrow on lanseerannut uuden tuotteensa, jonka pohjana se hyödyntää sinkkiyhtiö Boliden Kokkolan sivuvirtaa. M-Trace-niminen nestemäinen mangaanisulfaattilannoite tuotetaan jo…
Pioneeriyritykset kiinni biotalouden kasvuun
Biotalouteen on syntymässä yhteistyötä, joka vie puusta pitkälle.
Suomi on solminut yhteistyösopimukset Yhdysvaltojen metsävaltaisimpien osavaltioiden, Mainen ja Michiganin kanssa.
Sopimukset laajentavat biotalousalan tutkimus-, tuotekehitys- ja bisnesyhteistyötä Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.
Yhteistyö biopohjaisissa, vähähiilisissä innovaatiossa on avaamassa Yhdysvaltojen kasvavia biotalousmarkkinoita suomalaisille edelläkävijäyrityksille.
Yhteistyönäkymistä kerrottiin Business Finlandin ja Suomen Yhdysvaltojen suurlähetystön WCEF-foorumin sivutapahtumana järjestämässä Breakfast for Bioneers -webinaarissa lokakuussa.
”Olemme iloisia, että olemme löytäneet Yhdysvalloista hyviä kumppaneita tukemaan vihreää taloutta. Yhdysvallat on innovaatioiden voimatekijä. Suomella puolestaan on etuja kiertotalouden, vihreän teknologian, liikenteen ja tekoälyn alueilla”, ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen totesi webinaarissa.
Tekstiilikuituja ja nanovärejä
Mainen osavaltion maatalous- ja metsäasioiden asiamies Amanda Beal kertoi Mainen tavoittelevan 45 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä ja 80 prosentin vähennyksiä vuoteen 2050 mennessä.
”Biotalousratkaisut ovat kriittisessä roolissa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Metsiä täytyy hoitaa kestävästi. Meillä on paljon opittavaa Suomelta”, hän sanoi.
Mainen yliopiston innovaatiojohtaja Jake Ward kertoi, että Maine tekee parhaillaan strategiaa, jolla osavaltion metsä- ja biotaloussektorin liikevaihto kasvaisi nykyisestä 8,5 miljoonasta 12,5 miljoonaan dollariin.
Ward näkee potentiaalia etenkin sellupohjaisissa pakkaussovelluksissa, lääketeollisuudessa, biopolttoaineissa, biomuoveissa ja biomassoista jalostetuissa kemikaaleissa. Kaikilla näillä aloilla on mahdollisuuksia tutkimusyhteistyöhön maiden välillä.
Myös Suomi tunnistaa markkinapotentiaalin biopohjaisten materiaalien jalostuksessa:
”Meneillään on biomateriaalien vallankumous. Metsäteollisuuden arvo voi kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä, kun keskitytään korkean lisäarvon tuotteisiin. Samalla voidaan saavuttaa ilmastotavoitteet”, sanoi Aalto yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus.
Hän nosti esimerkkinä Ioncellin ekologisen tekstiilikuidun, joka voi hyödyntää puuta, tekstiilijätettä ja paperijätettä.
”Tekstiilikuitujen arvo on 2,5 kertaa suurempi kuin sellun arvo. Suomen vientituotteiden arvo voi moninkertaistua.”
Nanomittakaavan sellurakenteilla pystytään myös tuottamaan tekstiileihin kirkkaita, eläväisiä värejä ilman kemikaaleja.
Autoilun päästöt alas nopeasti
Bioalan pioneeriyrityksistä webinaarissa esittäytyivät Kotkamills, Dolea, Sulapac sekä StepOneTech Oy.
Pirkkalalainen StepOne Tech on kehittänyt eFlexFuel-teknologian, joka pystyy pienentämään nykyautojen päästöjä jopa 80 prosenttia.
Muunnossarjan avulla ajoneuvoon voi alkaa tankata bioetanolia, tulevaisuudessa myös synteettisiä power-to-x-polttoaineita. Usein bioetanoli valmistetaan biopohjaisista jäte- ja tähdevirroista.
”Ratkaisu maksaa vain prosentin sähköauton hinnasta ja vähentää elinkaaripäästöjä enemmän. Tämä on helpoin ja halvin tapa pienentää yksityisautoilun päästöjä nopeasti. Teknologiamme käy yli miljardiin ajoneuvoon globaalisti”, liiketoiminnan kehitysjohtaja Juha Honkasalo sanoi.
Yritys on lanseerannut myös moottoripyöriin soveltuvan ratkaisun, joka on otettu käyttöön mm. Ranskassa. Tänä vuonna yritys avasi toiminnot Michiganissa.
”Meillä on yli 20 000 asiakasta 23 maassa.”
Kuva: Valeria Azoskaya/ Aalto yo. Nämä hohtavat värit ovat syntyneet nanoteknologialla sellusta, ilman kemikaaleja. Teknologiaa voidaan käyttää esimerkiksi vaatteiden ja kankaiden myrkyttömään värjäämiseen. Värit eivät haalistu pesussa.