Pohjanmaa näyttää tietä kiertotaloudessa

Pohjalaiset kehitysyhtiöt
Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Ehkä maailman konkreettisin kiertotalouden tiekartta

Pohjalaiset kehitysyhtiöt laativat todennäköisesti yhden maailman konkreettisimmista kestävän kehityksen tiekartoista, Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta (Österbotten ställer om – Färd- plan för hållbarhet och cirkulär ekonomi).

Tavoitteena on auttaa yrityksiä löytämään kestäviä ratkaisuja kaikessa toiminnassa aina hankinnoista ja tuotannosta viestintään, markkinointiin ja tuotekehitykseen. Lopullinen päämäärä on tehdä koko Pohjanmaasta kestävästi toimiva.

”Suomen tavoitteena on tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Yritys voi päättää toimia kestävästi monista eri syistä, mutta yksi asia on varma: Kestävän kehityksen ajatus on tullut jäädäkseen ja muutoksia vaaditaan kaikilta yrityksiltä. Meillä ei ole aikaa hukata vaan kaikkien tulisi liittyä keskusteluun”, sanoo Göran Östberg, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin projektiäällikkö.

 

Kestävyys on kilpailuetu

 

Kuluttajat, asiakkaat ja rahoittajat ovat yhä tietoisempia vastuullisuusasioista ja haluavat konkreettista tietoa siitä, miten yritykset ottavat nämä huomioon toiminnassaan. Vastuullisesti toimiva yritys saa kilpailu-etua, jos osaa myös viestiä vastuullisuudestaan, puhumattakaan kustannussäästöjen kautta saavutetusta edusta.

”Yritykset ja alueet, jotka uskaltavat olla edelläkävijöitä siirtymisessä kestäviin ratkaisuihin, palkitaan usein myös suurimmalla kasvulla. Meidän on yksinkertaisesti kerrottava paremmin siitä, mitä jo teemme, mitä osaamme ja missä olemme hyviä. Siitä viestiminen ei ole vahva puolemme täällä Suomessa. Tiekartta sisältää kuitenkin myös konkreettisia vinkkejä viestinnästä”, sanoo Rasmus Hautala, Dynamo Närpiön ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen kiertotalouden projektipäällikkö.

Myös työntekijät ovat nykyään ympäristötietoisia ja vaativat potentiaaliselta työn-antajalta näyttöjä sosiaalisen, ekologisen ja taloudellisen vastuun kantamisesta. Kestävyystyöstä ei siis kannata vaieta vaan siitä on kommunikoitava avoimesti, rehellisesti ja usein.

”Kestävän kehityksen toiminta on pitkän aikavälin strategiaa. Yritysten on ennustettava tulevaisuus, jos ne haluavat olla markkinoilla vielä kymmenen vuoden kuluttua. Kun järjestelmällisesti ja pienin askelin tekee työtä kohti kestävää kiertotaloutta, huomaa, että yrityksestä tulee myös tehokkaampi, kilpailukykyisempi ja houkuttelevampi sekä asiakkaan että yhteistyökumppaneiden silmissä”, korostaa projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordialta.

Pohjanmaa matkalla muutokseen -tiekartta

Tiekartta on konkreettinen toimenpidesuunnitelma

 

Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta on konkreettinen toimenpidesuunnitelma. Se sisältää käytännön esimerkkejä, toimenpide-ehdotuksia ja työkaluja, joiden avulla yritys voi aloittaa oman kestävyystyönsä ja kehittää kestävyysajatteluaan kohti resurssitehokkuutta ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

82-sivuinen tiekartta tarjoaa yrityksille selkeät liiketoimintaohjeet ja työkalut kehityksen suunnitteluun yritysten omien olosuhteiden mukaan. Tiekartassa esitellyt esimerkit pohjaavat viimeisimpiin tutkimuksiin ja vallitseviin trendeihin sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

 

Tiekartan voi ladata osoitteessa www.vasek.fi/cerm-tiekartta

CERM-hankkeen toteuttavat yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, Dynamo Närpes ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus.

 

Kuva: Kestävän kehityksen toiminta on pitkän aikavälin strategiaa, sanovat kiertotalouden projektipäälliköt Tomas Knuts Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordialta, Dynamo Närpiön ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen Rasmus Hautala sekä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin Göran Östberg.

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin