Porvoon kemiallisen kierrätyksen laitos ratkaisee monikerrosmuovijätteen kierrätyspulman – ”Nostaa kierrätysastetta useita prosenttiyksikköjä”

Havainnekuva: Lamor. Porvoon Kilpilahden kierrätyslaitoksen rakentaminen on juuri käynnissä. Tarkoitus on, että laitos käynnistyisi elokuussa ja ylösajo tapahtuisi hitaasti loppuvuoden aikana.

(Tilaajille.) Lamor Recycling on rakentamassa juuri Porvoon Kilpilahteen poikkeuksellista laitosta. Siitä on tarkoitus tulla Suomen suurin kemialliseen muovijätteen kierrätykseen keskittynyt laitos. Kilpilahden laitoksen kemiallisessa termolyysiprosessissa muovijätteet kaasutetaan ja sen jälkeen nesteytetään ja puhdistetaan. Investointipäätös tehtiin kesällä 2022, ja rakentaminen on nyt vauhdissa. Kesällä tehdään laiteasennukset. Laitoksen ensimmäinen vaihe on tarkoitus ottaa käyttöön tämän vuoden aikana. Ensimmäisessä vaiheessa laitos jalostaa 10 000 tonnia muovijätettä öljyksi, jota voi jatkojalostaa muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Käsittelymääriä on tarkoitus vähitellen kasvattaa lisäämällä 10 000 tonnin linjastoja kaksi tai kolme kappaletta, jolloin kapasiteetti kasvaisi jo 40 000 tonniin. Tästä ei vielä ole investointipäätöstä. Laitoksesta tekee poikkeuksellisen se, että se täydentää Suomen mekaaniseen kierrätykseen nojaavaa muovijätteen kierrätyskapasiteettia kemiallisella prosessilla. ”Nyt olemme hyvässä vaiheessa. Arvoketjun kumppanit on nyt lyöty kiinni”, kertoo Lamor Corporation Oyj:n toimitusjohtaja Johan Grön. Remeo toimittaa jätteet, Shell jalostaa öljyn Maaliskuussa julkistettiin, että muovijätteet tulevalle laitokselle toimittaa Remeo. Kilpilahden laitoksen lopputuotteen, puhdistetun öljyn, puolestaan ottaa vastaan Shell, joka investoi parhaillaan...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset