Työ- ja elinkeinoministeriö saa vuosina 2018–2019 jaettavaksi yhteensä neljä miljoonaa euroa kiertotaloustukea vauhdittamaan kiertotalouden investointi- ja kehittämistoimia. Tukirahoitus rohkaisee yrityksiä…
Pure Wasten uusiopuuvilla säästi 400 miljoonaa vesilitraa
”Viime vuonna Pure Waste säästi 400 miljoonaa litraa vettä. Tänä vuonna säästöt tuplaantuvat 800 miljoonaan litraan”, laskee Hannes Bengs uusiopuuvillayritys Pure Wastestä.
Arvio perustuu siihen, että Pure Wasten liiketoiminta kasvaa jatkuvasti. Yrityksen liikevaihto on kymmenkertaistunut vuodesta 2014 ollen nyt hieman yli miljoona euroa. Tämän vuoden tavoite on 2,5 miljoonaa euroa.
Helsingissä pääkonttoriaan, varastoaan ja tuotesuunnittelua pitävä Pure Waste pyörittää intialaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa Etelä-Intian Tiruppurissa tehdasta, joka valmistaa vaatetehtaiden leikkuutähteistä uusiopuuvillalankaa ja trikookangasta sekä ompeluttaa näistä vaatteita, jotka on tehty sataprosenttisesti kierrätyspuuvillasta.
Yleensä kierrätyspuuvillaa sekoitetaan neitseelliseen puuvillaan, mutta Pure Waste on kehittänyt prosessejaan niin, että pääsee sataprosenttiseen kierrätyskuituun.
”Linjastomme repii vaatetehtailta saapuvan leikkuutähteen laadukkaaksi vanuksi. Kehräämme sen ja kudomme sen kankaaksi. Siitä valmistettua t-paitaa ei erota neitseellisestä puuvillasta valmistetusta. Hintakin on samaa luokkaa”, Bengs sanoo.
Leikkuutähteistä kuluttajatekstiiliin
Yritys ei värjää lankoja tai kankaita, vaan lopputuotteen väri määräytyy sen mukaan, minkä väristä leikkuutähdettä tehtailta on kerätty. Pure Wasten prosessissa hävikkiä syntyy vain 5 prosenttia.
Viime vuonna Pure Waste myi 25 000 oman tuotemerkkinsä t-paitaa, 28 000 kauppakassia, 10 000 svetaria ja 10 000 hupparia. Lisäksi yritys valmistaa vaatteita yritysten omille private label -merkeille. Seuraavaksi Pure Waste aikoo alkaa myydä suoraan kehräämäänsä lankaa ja kangasta.
Uusiopuuvillan käyttö säästää valtavasti energiaa, päästöjä ja etenkin vettä verrattuna vesi-intensiiviseen neitseellisen puuvillan viljelyyn. Yhden puuvillakilon kasvattaminen vie 11 000 litraa vettä.
Jonain päivänä yhtiö toivoo voivansa tehdä sataprosenttisesti kierrätettyä kuitua myös kuluttajilta kerätystä sekalaisesta tekstiilimateriaalista. Tavoite on vielä kaukana, mutta kokeilut ovat olleet lupaavia. Pure Waste on ollut mukana Relooping Fashion -projektissa, ja jatkaa nyt työtä Telaketju-hankkeessa. Viime itsenäisyyspäivänä Sirpa Pietikäinen asteli Linnan juhliin mekossa, jonka uusiokuidun oli VTT:n projektissa kehrännyt langaksi juuri Pure Waste.
Tänä kesänä yritys repii Ruotsista kerättyä vaatejätettä. Tarkoituksena on testata, voisiko sitä sekoittaa mekaanisessa kierrätysprosessissa vaatetehtailta kerättyyn ja revittyyn leikkuutähteeseen niin, että päästäisiin tarpeeksi laadukkaaseen lopputuotteeseen. Testin tuloksia on luvassa jouluun mennessä.
”Jos testi onnistuu yhtä hyvin kuin Linnan juhlien puku, voi meillä olla mahdollisuuksia tuotteistamiselle jo lähitulevaisuudessa”, Bengs visioi.
Hän toivoo, että koko tekstiiliala pääsisi eroon niin sanotusta fast fashionista, laaduttomasta kertakulutuskulttuurista.
”Uskon, että tulevaisuudessa ihmisten ostokäyttäytyminen muuttuu ekologisemmaksi sen myötä, että markkinoille saadaan kestävästi tuotettuja tuotteita, jotka pystyvät myös kilpailemaan hinnalla. Näen suuren markkina-arvon meille siinä, että teemme sataprosenttisesti kierrätettyä.”
Kuvat: Pure Waste. Suomalaisen Pure Wasten kumppanitehtaalla Intian Tiruppurissa revitään auki tekstiilitehtaiden leikkuujätettä. Siitä valmistetusta uusiopuuvillasta tehdään esimerkiksi t-paitoja.