Rester ja The Loop Factory kehittävät arvokasta kierrätyskäyttöä sekoitemateriaaleille – ”Ratkaisemme koko tekstiilialan yhteistä ongelmaa”

Kuvat: Rester. Ei-kudotuista materiaaleista voisi valmistaa huopamaisia tuotteita vaikkapa rakennusteollisuuteen tai sisustustuotteiksi.

(Tilaajille.) Suomalainen Rester Oy aloittaa strategisen yhteistyön ruotsalaisen The Loop Factoryn kanssa. Tähtäimessä on, että lisäarvoa tuottavia kierrätyskohteita löytyisi sellaisillekin tekstiilijätteille ja -sivuvirroille, joita ei nykymenetelmin saada kierrätettyä takaisin tekstiiliteollisuuteen langaksi ja uusiksi tekstiileiksi. Yhteistyön tavoitteena on saada niin kutsuttuun upcycling-kiertoon eli korkean lisäarvon kierrätyskohteisiin myös runsaasti polyesteriä sisältäviä sekoitemateriaaleja, joissa polyesteriin on yhdistetty esimerkiksi puuvillaa, viskoosia tai elastaania. Tällaisille sekoitekuiduille ei tällä hetkellä ole tarjolla oikeastaan muuta käyttökohdetta kuin energiaksi polttaminen tai käyttö täytemateriaalina. ”Olemme ensimmäisten joukossa ratkaisemassa isoa ongelmaa, joka on yhteinen kaikille tekstiilialalla toimiville”, kuvailee Resterin kumppanuusjohtaja Anna-Kaisa Huttunen. Pohjoismainen osaamiskeskus Resterillä on Paimiossa Pohjoismaiden suurin tekstiilikuitujen mekaaninen avauslaitos. Lisäksi Rester vastaanottaa ja lajittelee yritysten poistotekstiilejä Turussa ja Ruotsissa lähellä Göteborgia, Rydboholmissa. Kehitys- ja konsultointityötä tekevällä The Loop Factoryllä taas on tietotaitoa kuitupohjaisten materiaalien tuotekehityksestä ja kumppanuuksista. Alle sadan kilometrin päässä Rydboholmista, Varbergissä, sijaitsee The Loop Factoryn toimipiste. Sen tuotekehityslinjastolla voi tehdä materiaali- ja tuotekehityskokeiluita, testausta ja...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset