RiverRecycle Oy on puhdistanut miljoona kiloa jätettä pois maailman joista

Kuva: Arvid Nordberg. Tamil Nadun slummissa Intiassa asukkaat käyttävät jokea kaatopaikkanaan.
Facebooktwitterlinkedin

Suomalainen start-up-yritys RiverRecycle Oy puhdistaa jokia muoviroskasta ja muusta jätteestä. Elokuun lopussa yritys ilmoitti keränneensä jo yhteensä yli miljoona kiloa jätettä pois joista ja vesistöistä.

Yrityksellä on suunnitteilla tai käynnissä tällä hetkellä 19 siivousprojektia eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Intiassa, Filippiineillä, Bangladeshissa ja Ghanassa. Siivoustahti on noin 80 tonnia kuukaudessa.

Kaakkois-Aasian jokia käytetään dumppauspaikkoina

Muovijätettä valuu maailman meriin esimerkiksi kaupungeista, joissa on puutteellinen jätehuoltoinfra. Muutama kymmenen jokea lähinnä Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa on tunnistettu ongelmallisimmiksi merien saastuttajiksi.

Paikalliset saattavat käyttää läheistä jokeaan jätteen dumppauspaikkana. Vesi kuljettaa virratessaan jätteet pois asukkaiden silmistä, kohti merta.

Yrittäjä Anssi Mikolan start-up on kehittänyt laitteiston, joka kerää joesta jätettä pois. Kerätty materiaali nostetaan rannalle. RiverRecycle etsii paikalliset kumppanit yhteistyöhön hyödyntämään ja prosessoimaan kerättyä materiaalia. Kustannustehokkuus on paikallisessa yhteistyössä tärkeää, sillä usein jätehuoltoa ei pystytä järjestämään julkisin varoin.

”RiverRecyclen toiminta ei ole vain jätteen keräämistä pois joesta. Menetelmämme toimii, koska se perustuu yhteistyölle ja hyödyttää paikallisia yhteisöjä. Todistamme, että ympäristövastuullisuus ja kestävä bisnesmalli voivat toimia käsi kädessä”, Mikola sanoo.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Arvid Nordberg. Tamil Nadun slummissa Intiassa asukkaat käyttävät jokea kaatopaikkanaan.

Facebooktwitterlinkedin