Rakennusyhtiöt voivat saada rakennusjätteensä korkean teknologian kierrätykseen aiempaa kattavammin ympäri Suomea. Yrityskauppa yhdistää kahden kierrätysalan merkittävän toimijan palvelut valtakunnalliseksi verkostoksi.…
Routasalon Remeo-kausi alkoi tulipalolla – ”Ruskon tulevaisuutta arvioidaan nyt”
Teknoksen maajohtajan paikalta Remeon toimitusjohtajaksi siirtyneen Panu Routasalon työ Remeolla sai poikkeuksellisen alun.
Routasalo otti toimitusjohtajan työt virallisesti vastaan 11. lokakuuta. Jo muutaman päivän päästä hän joutui tiukkaan paikkaan: 29. lokakuuta Remeo Refiningin laitos Tampereen Ruskossa syttyi palaamaan.
Ruskon laitoksella oli lopulta lyhyessä ajassa kolme tulipaloa, joista viimeisintä sammutettiin jopa kymmenen päivää.
Vahingot olivat mittavat. Vaaratiedote ohjeisti ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa.
Tulipalon sammutus- ja jälkitöiden yhteydessä kierrätyspolttoainetta jouduttiin kuljettamaan pois Ruskosta, muihin toimipisteisiin.
”Remeo-kauteni alkoi heti kriisitilanteen johtamisella”, Routasalo kuvailee ensimmäisiä viikkojaan uudessa työssä.
Ruskoon tehtiin uudistuksia
Ruskon laitos on tullut Remeon omistukseen muutama vuosi sitten.
Alun perin Toivonen Yhtiöiden kierrätyspolttoaineen murskauslaitos päätyi kaupassa Delete Ympäristöpalvelut Oy:lle. Yrityskaupassa kesällä 2022 Ruskon laitos siirtyi Remeolle.
Remeon suunnitelmissa oli modernisoida iäkkään laitoksen teknologiaa, ja niin se onkin kahden viimeisen vuoden aikana tehnyt. Remeo on uudistanut laitosta monilta osin.
Jätejakeita liikaa
Tulipalon syytä ei vielä tiedetä. Jätejakeita oli kuitenkin päässyt kertymään laitokselle niin paljon, että varastointimäärä ylitti ympäristöluvassa sallitun määrän.
Joulukuussa Pirkanmaan ely-keskus teki aloitteen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle Remeo Refiningin jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan perumisesta.
YLE kertoi marraskuussa, että poliisi on myös käynnistänyt esitutkinnan Ruskon laitoksen toiminnasta, koska siitä on tehty rikosilmoitus.
Onnettomuustutkintakeskus OTKES on aloittanut tutkinnan, joka tähtää koko jätealan vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn ja jätevirtoihin liittyvien riskien hallintaan.
Remeo kertoo tukevansa OTKESin ja muiden viranomaisten työtä.
Remeo jatkaa Pirkanmaalla
Julkisuudessa on kuultu toiveita, että Ruskon laitos lakkautettaisiin. Tampereen pormestari Kalervo Kummola esitti YLEllä Remeon jätelaitoksen uudeksi paikaksi Tarasten Kiertotalousaluetta. Tätä on vaadittu myös kuntalaisaloitteessa.
”Ruskon käsittelylaitoksen tulevaisuutta arvioidaan nyt eri näkökulmista. Päätökset jatkosta tehdään sitten, kun on niiden aika”, Routasalo kommentoi.
Remeo aikoo joka tapauksessa jatkaa toimintaansa Pirkanmaalla, joka on yhtiölle merkittävä markkina-alue.
Remeon Kolsopin toimipiste Ylöjärvellä ja Myllypuron toimipiste Tampereella toimivat normaalisti.
”Remeolaiset ovat sitoutuneita”
Toimitusjohtajuus sai siis kriisitilanteessa lentävän lähdön, mutta Routasalolla on vankka usko yhtiöön. Hän on ehtinyt perehtyä Remeon toimintaan.
Routasalon perehdytysjakso alkoi syyskuussa, jolloin hän toimi entisen toimitusjohtajan Johan Mildin rinnalla.
”Olen tavannut paljon remeolaisia, käynyt laitoksilla ja päässyt näkemään käytännön työtä.”
”Remeossa on valtavan innostunut ja sitoutunut porukka, joka haluaa kehittää yhtiötä eteenpäin”, hän kehuu.
Toimitusjohtaja jätepakkarin apukuskina
”Yhden päivän olin jäteauton apukuljettajanakin”, Routasalo kertoo.
Routasalo näkee Remeossa paljon potentiaalia kiertotalouden edistämisessä.
”Haluan edistää kasvun ja uudistumisen kulttuuria sekä varmistaa, että toimintatavat ja prosessit kehittyvät yhtiön kasvuvauhdin mukana”, Routasalo kommentoi.
Remeo kertoi juuri isoista investoinneista Vantaan Megalaitokseensa ja siihen, että muovipakkausjäte saataisiin lajiteltua ja kierrätettyä kotimaassa.
”Yhtiö sinänsä on valtavan mielenkiintoinen johdettava. Kriiseistä täytyy selviytyä ja siirtyä normaaliin operointiin. Olemme tärkeällä asialla jätehuollossa ja kierrätyksessä.”
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Remeo. Panu Routasalo aloitti Remeon toimitusjohtajana lokakuussa ja joutui heti luotsaamaan yhtiötä kriisitilanteen läpi, kun Ruskon laitos syttyi tuleen.