Ruotsi tähtää maailman johtavaksi muovinkierrättäjäksi jätti-investoinneilla – ”Suomenkin kannattaisi ottaa käyttöön jätteenpolttovero”

Kuva: Svensk Plaståtervenning. Motalan muovilajittelulaitos otettiin käyttöön marraskuussa 2023.

(Tilaajille.) Mattias Philipssonin ympärillä riitti hyörinää ja hihasta vetäjiä äskettäisillä PacTec, FoodTec PlastExpo Nordic -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kaikki halusivat kuulla, miten Ruotsin pakkauskierrättäjät onnistuivat uraauurtavassa muovijätelaitoshankkeessaan. Ruotsin Motalassa on marraskuussa otettu käyttöön valtava, kapasiteetiltaan 200 000 tonnin Site Zero -niminen jättilaitos, joka lajittelee muovijätettä viimeisimmällä teknologialla. Kriisien täyttämä rakennusaika Philipsson vastasi Svensk Plaståtervinning Ab:n (SPÅ) toimitusjohtajana budjetiltaan sadan miljoonan euron laitoshankkeesta. Helsingin messuille hän tuli kertomaan, kuinka kaikki tapahtui. ”Isoissa projekteissa on aina ongelmia, mutta olemme erittäin tyytyväisiä. Rakennusaika ei ollut helppo, oli korona, sota Ukrainassa, metallimarkkinakriisi… Siitä huolimatta pysyimme aikataulussa”, Philipsson kertoo ylpeänä. Ruotsin ympäristösuojeluvirasto Naturvårdsverket myönsi investointitukea noin 20 prosenttia investoinnin arvosta. Philipssonin mukaan tuki oli erittäin tärkeä. ”Tämä investointi on edellytys sille, että Ruotsista tulee maailman johtava maa muovien kierrätyksessä.” Suomalaista jätettä Ruotsiin Motalan laitos ottaa vastaan ja käsittelee myös suomalaisista kotitalouksista kerättyä muovipakkausjätettä. Toinen kotimaisista pakkaustuottajayhteisöistä, Suomen Pakkaustuottajat (SPT), on yksi laitoksen asiakkaista. ”Minulta on kysytty, miksi...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset