Salaisuus pinnan alla

Facebooktwitterlinkedin

Suomalainen MariMatic puskee innovoiden maanalaisen jätelogistiikan kansainvälisille markkinoille. Yhtiö hioo teknologiaansa kilpailuiskuun uusissa demo- ja testitiloissa Järvenpäässä.

Järvenpäähän juuri valmistuneeseen 7 500 neliön keskukseen on rakennettu täysimittainen imuputkijärjestelmä, auditorio ja esittelytilat. Yhtiö testaa ja esittelee erilaisia kombinaatioita kahden kilometrin mittaisella testausputkistolla päivittäin.

Suomalaisen yrittäjän Göran Sundholmin ostettua Taifun Engineering Ltd:n 2000-luvun alussa hän keksi pian, että putkikuljetusmenetelmää voisi soveltaa asuinalueiden, ostoskeskusten ja sairaaloiden kiinteiden jätteiden keräykseen ja lajitteluun.

Suomessa MariMatic tunnetaan Tampereen Vuoreksen asuinalueen putkikuljetusjärjestelmästä. Sen rakentamisesta sovittiin neuvottelujen jälkeen vuonna 2010. Ensimmäinen osa järjestelmästä valmistui viime kesän Asuntomessuille. Nyt Vuoreksessa on putkea valmiina noin kolme kilometriä.

Valmis putkilinjasto tulee olemaan 12 tai 13 kilometriä pitkä ja sen 100–120 keruupaikan kautta kerätään jätteitä noin 13 500 asukkaalta ja työntekijältä.

MariMatic rakentaa parhaillaan järjestelmää myös Malmin sairaalaan.

Koiviston mukaan yhtiö neuvottelee kotimaassa nyt useasta hankkeesta, joista osa on kiinteistökohtaisia, osa laajoja alueellisia ratkaisuja. Riippuu projektien aikataulusta ja taloustilanteen vaikutuksista rakennusalaan, ehtivätkö hankkeet materialisoitua euroiksi vielä ensi tilikaudella.

Mekan projekti on kansainvälisistä hankkeistamme suurin ja se laajenee yhä. Sen arvo on nyt 50–60 miljoonaa euroa.

Facebooktwitterlinkedin