Suomen Vetylaakso ry antaa vauhtia Itä-Suomen vetytaloudelle

Lappeenranta talvella
Facebooktwitterlinkedin

Itäsuomalaiset toimijat ovat perustaneet uuden yhteistyöorganisaation edistämään alueen vetytaloutta.

Suomen Vetylaakso ry -nimisen organisaation käynnistivät Lappeenrannan kaupunki ja LUT-yliopisto sekä alueelliset kehitysyhtiöt Cursor Oy, Kouvola Innovation Oy, Business Joensuu Oy ja Imatran Kehy Oy. Mukaan toivotaan myös yrityksiä.

Uuden yhdistyksen pohjana on LUT-yliopiston raportti, joka tuo esiin Itä- ja Kaakkois-Suomessa piilevän uusiutuvan energian ja vihreän vedyn tuotantopotentiaalin sekä mahdollisuudet uudenlaisen teollisuuden kasvuun.

“LUT:n selvitys osoittaa, että Itä- ja Kaakkois-Suomeen on mahdollista luoda vähintään 25 miljardin euron investoinnit sekä kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja”, sanoo LUT:n tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen.

Puhtaita polttoaineita voitaisiin tuottaa huomattavia määriä

Selvityksen perusteella vetylaakson alueella voitaisiin tuottaa puhtaita polttoaineita koko Suomen liikennepolttoaineita vastaava määrä.

Vedyn valmistukseen tarvittavan sähkön määrä alueella on 103 terawattituntia, josta uuden teollisuuden tarve on 78 terawattituntia. Alueen tuulivoimapotentiaali on kaikkiaan 112 terawattituntia.

“Näin puolustusvoimien ilmavalvonnan tutkiin liittyvät ratkaisut muodostavat perustan koko itäisen Suomen elinvoiman kasvulle. Lisäksi parhaillaan suuria aurinkovoimahankkeita on vireillä runsaasti”, Laaksonen lisää.

Uusiutuva energia on uusien teollisuusinvestointien keskeinen sijoittumiskriteeri. Sähkön tarve kasvaa huomattavasti, sillä sen merkitys esimerkiksi vedyntuotannossa on kriittinen. Jos sähköä ei voida tuottaa riittävästi Itä-Suomen alueella, on satsattava sähkön ja vedyn siirtoverkkoihin.

Tavoitteena viedä eteenpäin koko maan kehitystä

Suomen Vetylaakso -yhdistyksen tavoitteena on myös rakentaa koko Suomesta merkittävä uusiutuvan energian ja siihen pohjautuvien jalosteiden tuottaja.

Itä- ja Kaakkois-Suomessa on saatavilla runsaasti vedyn valmistukseen sopivia teollisuuden bioperäisiä hiilidioksidipäästöjä. Yhdistys kannustaa metsä- ja muuta teollisuutta tarttumaan tähän mahdollisuuteen.

“Suomen alueellisen polarisaation uhka on parhaiten torjuttavissa vetytalouden ja uusiutuvan energian investoinneilla. Samalla voidaan saada itäiseen Suomeen aitoa ja vahvaa talouskasvua”, sanoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Polttoainevalmistaja St1 kaavailee jo mittavaa hanketta Lappeenrannassa ja vety-yhtiö P2X Solutions Joensuussa. Yhdistyksen mukaan energiainvestointeja on Itä-Suomen alueella suunnittelupöydällä kaikkiaan parikymmentä.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: LUT. Lappeenrannassa ja muualla Itä-Suomessa on tilaa mittavillekin vetyhankkeille ja myös osaamista niiden toteuttamiseen.

Facebooktwitterlinkedin