Synteettiset sähköpolttoaineet ottivat uusia edistysaskelia – E-Fuel-tutkimushanke onnistuneeseen päätökseen

Kuva: Neste. Uusiutuvalla vedyllä ja hiilidioksidilla tuotetut e-polttoaineet sopivat erityisesti vaikeasti sähköistettäville alueille, kuten lento- ja meriliikenteeseen.

Nesteen, VTT:n ja yrityskumppaneiden kolmivuotinen E-Fuel-hanke on päättynyt. Projekti vauhditti sähköpolttoaineiden kehitystä kohti kaupallisen mitan tuotantoa. Hankkeessa kehitettiin menestyksekkäästi korkealämpötilaelektrolyysiä, hiilidioksidin talteenottoa ja hiilivetysynteesiä. Lisäksi projektissa valmistettiin satoja kiloja synteettisiä hiilivetyjä, jotka Neste jalosti pääosin hiilineutraaliksi synteettiseksi e-dieseliksi. Polttoainetta testattiin dieselkäyttöisellä traktorilla loppuvuodesta 2023. E-polttoaine paloi puhtaammin ja aiheutti vähemmän lähipäästöjä kuin markkinoilla olevat fossiiliset ja uusiutuvat dieselit. Sähköpolttoaineita voidaan pitää hiilineutraaleina, koska ne tuotetaan talteenotetuilla hiilidioksidipäästöillä ja uusiutuvalla vedyllä. Tämä kompensoi hyvin moottorissa palamisen aikana vapautuvaa hiilidioksidia.   Yksi Nesteen painopistealueista Business Finlandin ja yritysten rahoittama ja VTT:n koordinoima hanke oli osa Neste Veturi -ekosysteemiä. Veturi-ohjelmassa kehitetään vastuullisia polttoaineita ja kemikaaleja uusiutuvista ja kierrätetyistä raaka-aineista, joita on aiemmin ollut vaikea hyödyntää. Konsortiossa oli mukana arvoketjun osapuolia hiilidioksidin talteenotosta vihreän vedyn ja polttoaineiden valmistukseen ja logistiikkaan sekä liikennepolttoaineiden käyttäjiin maa-, vesi- ja lentoliikenteessä. ”Power to x -teknologioiden tutkimus ja kehitys on yksi keskeisistä painopistealueistamme”, kertoo Nesteen Power to x -alueen...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset