Taiteilija Kari Alosen lamppu syttyi, kun pajalle tuotiin peräaukon tähystin – Kirurgisen osaston instrumentit saivat uuden elämän taideteoksina Jyväskylässä

AlosenNäyttely
Facebooktwitterlinkedin

Sairaala Novassa Jyväskylässä avautui marraskuun lopussa taidenäyttely, joka kierrättää historiallisia esineitä.

Kiveä ja metallia hyödyntävä taiteilija Kari Alonen sai inspiraation teoksiin, kun hänen pajalleen saapui eräänä päivänä kirurgian erikoislääkäri Jukka-Pekka Mecklin. Hän kantoi mukanaan peräaukon tähystintä ja pyysi Alosta istuttamaan instrumentin kiveen lahjaksi eräälle tohtoriksi väittelevälle tuttavalleen.

”Sanoin, että sillä ehdolla, että saan laittaa putken päähän valon ja antaa teokselle nimeksi Katse tulevaisuuteen, Alonen muistelee.

Tokaisu sai molemmat miehet repeämään nauruun.

Oksennuskupista taidetta

Kävi ilmi, että Jyväskylän vanhan keskussairaalan purku-urakassa entisen kirurgisen osaston tarpeisto oli jäämässä vaille käyttöä.

Osaston sairaalavälineitä kuten kauniita ja kestäviä, teräksestä valmistettuja kaarimaljoja, tähystimiä ja levittimiä uhkasi matkan pää. Instrumentit olivat menossa sulatukseen.

Alosen pajalla Jyväskylässä instrumenteista syntyi lopulta kaikkiaan 24 humoristista ja oivaltavaa teosta, osa valoteoksia, osa kiveen istutettuja taideteoksia. Kaikkien tähtenä ovat käytöstä poistetut kirurginvälineet.

Jukka-Pekka Mecklin kirjoitti teoksiin prologit.

Esimerkiksi kaarimaljoista ja tähystimistä hitsattu ankannäköinen teos on nimetty Etupäivystäjäksi, ja Mecklin kirjoittaa sen yhteydessä: ”Itsetunto korkealla, osaaminen muna-asteella.”

Vastaavasti ”Takapäivystäjä”-teoksen tunnelmiin vie kuvaus ”Odottaminen stressaa, toiminta vapauttaa.”

Seinällä roikkuu teos Asteri, josta Mecklin kirjoittaa: ”Sen piti lentää korkealle, mutta siivet katkaistiin ja töpseli vedettiin irti.”

Liekö inspiraationa Apotin edeltäjä, sairaalan entinen tietojärjestelmä?

Peräaukon tähystintä raaka-aineenaan käyttänyt teos löytyy näyttelystä nimellä Katse tulevaan.

Kierrokselle sairaaloihin

”Instru mentaalista ilottelua” -teosnäyttely avautui Sairaala Novassa Jyväskylässä 23. marraskuuta ja se on avoinna aina Tapaninpäivään 26.12.22 asti.

”Palaute on ollut haltioitunutta. Kukaan ei ole tehnyt vastaavaa, että oksennuskupit ja tähystimet ovat saaneet uuden elämän taiteessa”, Alonen kertoo.

Tavoitteena on, että näyttely lähtee Novan jälkeen kierrokselle myös muihin Suomen sairaaloihin ja terveyskeskuksiin.

Facebooktwitterlinkedin