”Tämä oli helpoin rakennuttamishanke minkä muistan” – Nyt on paras aika uudistaa jäteasemat kustannustehokkaasti

Kuva: Vestia. Asiakas voi tarvittaessa ottaa lajittelupihalta suoraan yhteyttä etävalvomoon. Etävalvomosta nähdään kameroiden avulla hyvin tarkasti, jos on tapahtumassa lajitteluvirhe. Silloin valvomohenkilökunta ohjeistaa asiakasta ystävällisesti toimimaan oikein.
Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Vestia Oy on kehittänyt kustannustehokkaan tavan nostaa jäteasemien palvelutasoa ja parantaa asiakastyytyväisyyttä. Etävalvomo ratkaisee tutut haasteet aukioloajoista ja kustannuksista. Vestia kutsuu nyt muita jäteyhtiöitä mukaan yhteistyöhön skaalaamaan konseptia valtakunnalliseksi.

Vestia Oy:n tuotantopäällikkö Jukka Saukko sai ratkaistavakseen tutun ongelman. Asukkaiden pitäisi päästä asioimaan jäteasemilla mielellään joka arkipäivä. Vaikka aukioloaikoja laajennettaisiin, tästä aiheutuvat henkilöstökustannukset eivät saisi karata.

”Oli pakko miettiä palvelukonsepti kokonaan uusiksi”, Saukko kertaa.

Vastaus löytyi digitalisaatiosta ja automatisaatiosta.

Vestia on nyt avannut alueellaan 14 uutta lajittelupihaa, jotka perustuvat Ylivieskassa toimivaan etävalvomoon. Sieltä on toimiva kuva- ja ääniyhteys kaikille verkoston lajittelupihoille.

Vestian Lajittelupiha perustuu etävalvomokonseptiin.

Saukko käytti suunnittelussa vertailukohteena lentokenttää, jossa asiakkaat etenevät hyvin itsenäisesti, mutta jossa on silti miltei mahdotonta toimia väärin.

Asiakkaat voivat asioida siistillä ja hyvin ohjeistetulla lajittelupihalla silloin, kun se sopii heille parhaiten, sillä lajittelupihat ovat auki kaikilla paikkakunnilla joka arkipäivä kello 10–17.

Vestia on ehtinyt testata ja hioa konseptia vuodesta 2020. Palvelu on saanut asukkailta kiitosta. Lajittelupihat toimivat niin 1 600 asukkaan Pyhännässä kuin suuremmillakin paikkakunnilla.

Asiakaskyselyssä 2022 lajittelupihan asiakkaista 90 prosenttia oli tyytyväisiä lajittelupihojen aukioloaikoihin, ajojärjestelyiden selkeyteen, jätteiden lajitteluopasteisiin ja kylttien ymmärrettävyyteen.

Lajittelupihoja koko Suomeen

Nyt Vestia haluaa tarjota lajittelupihakonseptia muillekin jäteyhtiöille. Kustannuksia säästyy, sillä sama etävalvomo voi operoida useita lajittelupihoja sijainnista riippumatta.

Kustannussäästöjä syntyy myös siitä, että Vestia on hionut myös suunnittelu- ja rakennuttamisprosessin sujuvaksi.

Tämän on huomannut Lapecon toimitusjohtaja Osmo Aikio. Lapecolla tuli ajankohtaiseksi uudistaa Sallan vanha jäteasema. Vestia hoiti uuden lajittelupihan rakentamisen kilpailutukset, suunnitelmat ja rakennuttamisen. Koko prosessi palvelumäärittelystä valmiin pihan käyttöönottoon vei noin 12 kuukautta.

”Tilaajan kannalta tämä oli helppoa. Kaikki meni jouhevasti. Väittäisin, että tämän kokoluokan hankkeista tämä oli oman urani helpoin”, Aikio sanoo.

Jukka Saukko uskoo, että viiden vuoden sisällä jopa puolet Suomen jäteasemista voisi toimia etävalvotulla lajittelupiha-konseptilla.

Vestian projektimyyjä Mirko Salmela rohkaisee jäteyhtiöitä ottamaan yhteyttä:

”Yhteistyökonseptimme tuo sekä henkilöstö- että suunnittelukustannussäästöjä. Tämä on kustannustehokkain ratkaisu, mitä markkinoilta löytyy. Kaiken lisäksi rakennuskustannukset ovat nyt alhaalla, joten aikaikkuna on juuri nyt otollinen projektille. Konseptissamme suunnitelmat ovat valmiina. Työhön päästään heti.”

Kuva: Vestia. Asiakas voi tarvittaessa ottaa lajittelupihalta suoraan yhteyttä etävalvomoon. Etävalvomosta nähdään kameroiden avulla hyvin tarkasti, jos on tapahtumassa lajitteluvirhe. Silloin valvomohenkilökunta ohjeistaa asiakasta ystävällisesti toimimaan oikein.

Lue lisää:

https://lajittelupihat.vestia.fi/

Ota yhteyttä:

Mirko Salmela, projektimyyjä, puh. 050 594 4766, mirko.salmela@vestia.fi

Facebooktwitterlinkedin