Tehokas kierrätys kattaisi fosforilannoituksen tarpeen liki kokonaan

Lehmiä laitumella.
Facebooktwitterlinkedin

Mineraalifosforilannoitteet voitaisiin korvata 90-prosenttisesti kierrätysfosforilla, jos kierrättäminen vain saataisiin toimimaan. Asia paljastuu Luonnonvarakeskuksen tuoreesta selvityksestä.

Suomen pelloille tarvitaan fosforilannoitusta noin 23,3 miljoonaa kiloa vuodessa. Lähes tämän verran fosforia on myös tarjolla kotieläinten lannassa ja elintarviketeollisuuden sivuvirroissa.

”Lannan fosforilla voidaan kattaa 65 prosenttia viljelykasvien fosforilannoitustarpeesta, jos fosforia levitettäisiin vain siitä hyötyville pelloille”, kertoo tutkija Riitta Lemola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

“Muiden lannoitukseen soveltuvien biomassojen fosforin jalostaminen ja käyttö lannoituksessa nostaisi osuuden 90 prosenttiin.”

Kierrätysfosforin potentiaalia ei kuitenkaan vielä hyödynnetä kunnolla. Sen sijaan Suomessa myydään vuosittain lähes 12 miljoonaa kiloa mineraalifosforilannoitteita, Luken raportista ilmenee.

Tarvitaan yhteistyötä ja lannan käsittelyosaamista

Yksi lannan ja muiden biomassojen sisältämän fosforin hyötykäytön hidaste on niiden määrien alueellinen vaihtelu. Sama pätee fosforilannoituksen tarpeeseen. Ylijäämäalueilta tulisi siis kuljettaa lantaa alijäämäalueille.

Luken mukaan alueellisen vaihtelun lisäksi alijäämää ja ylijäämää on myös maatilojen ja lohkojen tasolla. Käytännössä lantaa pitäisi siirtää kotieläintiloilta kasvinviljelytiloille ja niillä juuri sellaisille peltolohkoille, jotka fosforia kaipaavat.

Kierto ei toistaiseksi toimi sen paremmin alueiden kuin tilojen välillä. Toinen haaste on lannan käsittely.

“Lantojen fosforin alueelliset ylijäämät edellyttävät tilayhteistyön lisäksi kehittynyttä lannan prosessointia väkevöidyiksi kierrätyslannoitevalmisteiksi”, sanoo johtava asiantuntija Sari Luostarinen.

Samanlaisella prosessoinnilla lannoitevalmisteiksi muuttuisivat myös muut biomassat.

Ratkaisuja kannustimista ja lainsäädännöstä

Ravinteiden kierrätyksen vauhdittamiseksi tarvitaan Luken mukaan biokiertotalouden ratkaisuja. Esimerkiksi uusien teknologioiden käyttöönottoa voidaan tukea tutkimuksella.

Kierrätyslannoitevalmisteiden tuotannon käynnistäminen vaatii merkittäviä alkupanoksia. Sääntelyn on siksi oltava ennakoitavaa. Toimialan rohkeutta edetä toteutukseen lisäävät pitkäjänteiset kannustimet ja selkeä lainsäädäntö, raportti toteaa.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Adobe Stock. Tarvitaanko täällä hyvää kierrätysfosforia? Suomalaistilojen lehmät ja muut kotieläimet ovat valmiina palvelukseen.

Facebooktwitterlinkedin