Tekoälyn avustamaa kierrätystä vai pursuavia muoviroskajokia? – Tältä näyttää visioissa muovien tulevaisuus vuonna 2050

Kuva: Adobe Stock AI. Tekoälyn näkemys muovien tulevaisuudesta. Jättimäinen muoviroskaongelma on ehkä vuonna 2050 saatu jollain tavalla kuriin?

(Tilaajille.) Kuvittele maailma, jossa muoveja saisi käyttää vain erikoisluvalla. Niiden sijasta tekoälyn avustamana on löydetty muovia korvaamaan täydellinen materiaali. Se toistaa muovin hyviä ominaisuuksia eli keveyttä, edullisuutta, kestokykyä ja loputonta muovautuvuutta, mutta toimii ilman muovin haittoja. Sen voi kierrättää ikuisesti yhä uuteen käyttöön, mutta käyttötarkoituksensa lopussa se maatuu eikä jää ympäristöä pilaamaan. Tämä ei ole totta vielä, vaan kyseessä on yksi tulevaisuusskenaarioista, joita muovi- ja kiertotalousalan asiantuntijat ovat kaavailleet. Espoon kaupungin vetämä Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön -hanke pyysi Motiva Services Oy:n asiantuntijajoukkoa laatimaan erilaisia tulevaisuusnäkymiä muovien tulevaisuudesta vuodelle 2050. ”Nämä ovat välineitä ennakointiin, eivät ennustamiseen”, huomauttaa Mia Johansson Espoon kaupungilta. Hän kertoi tulevaisuustyöstä maaliskuun puolivälissä pidetyillä PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic -messuilla. Motiva Services on yhdistellyt skenaariotyössä kansainvälisiä ja kansallisia tutkimustuloksia, tutkinut strategioita, tiekarttoja sekä yhteiskunnassa, kuluttamisessa ja teollisuudessa pilkistäviä signaaleja. Syntyi viisi skenaariota muovien tulevaisuudelle. Skenaario 1: Muovi kriisiytyvässä maailmassa Kuva: Adobe Stock. Vesikanistereita täytetään katastrofialueella. Planeetan...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset