Teollisuus saa pian päästötöntä kierrätysterästä – Kuusakoski rakentaa pioneerilaitoksen Kemin Veitsiluotoon

Kuusakosken laitos Veitsiluodossa
Facebooktwitterlinkedin

Kuusakoski suunnittelee 25 miljoonan euron investointia hiilivapaasti toimivaan teräksenkierrätyslaitokseen Kemin Veitsiluotoon.

Kierrätyslaitos olisi markkinoiden ensimmäinen hiilivapaa teräksen kierrätyslaitos.

Koko terästeollisuuden arvoketju on siirtämässä kohti päästötöntä tuotantoa. Investoinnin myötä myös kierrätysteräs syntyy Veitsiluodon laitoksessa päästöttömästi.

Satojen tuhansien tonnien päästövähenemä

Investointi mahdollistaa vuosittain yli 150 000 tonnin vältetyt hiilidioksidipäästöt koko toimitusketjussa.

Uusi laitos tuottaa aiempaa merkittävästi puhtaampia kierrätysraaka-aineita ja parantaa laadullista erottelukykyä. Tämä on mahdollista esikäsittelyssä ja analysoinnissa käytettävän uuden teknologian avulla.

Esikäsittelyteknologia on kehitetty yhteistyössä laitevalmistajan kanssa eikä vastaavaa ole käytössä muualla.

”Uusi laitoksemme tuo mukanaan päästöttömän prosessoinnin, mikä antaa asiakkaillemme mahdollisuuden edelleen pienentää ilmastovaikutuksia koko arvoketjussa”, perustelee Kuusakosken toimitusjohtaja Mikko Kuusilehto.

Kuusakosken asiakkaat, kuten maailman johtava vastuullisen ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu, saavat mahdollisuuden hyödyntää entistä tarkempia hiilijalanjälkilaskelmia ja puhtaampaa kierrätysterästä tuotannossaan, jolla terästuotteiden hiilijalanjälkeä voidaan entisestään pienentää.

”Outokumpu on sitoutunut tiukkoihin ilmastotavoitteisiin ja hyödynnämme jo nyt tuotannossamme pääosin kierrätysterästä. Kuusakosken uusi teräksenkierrätyslaitos rakentuu Tornion terästehtaamme näkökulmasta logistisesti hyvään paikkaan. Hiilivapaiden toimintojen ja niiden läheisyyden lisäksi materiaalien laatu ja koko toimitusketjun jäljitettävyys ovat meille vastuullisena toimijana avainasemassa”, kertoo Outokummun vastuullisuusjohtaja Juha Erkkilä.

Käsittelykapasiteetti kasvaa 25 %

Kierrätysmetallien kysyntä on kasvussa sekä Suomessa että Ruotsissa.

Uusi Veitsiluodon laitos lisää Kuusakosken metallipitoisten jätteiden vuosittaista kierrätyskapasiteettia 150 000 tonnilla. Lisäys vastaa neljäsosaa eli 25 prosenttia yhtiö kokonaiskapasiteetista.

Investoinnin kokonaisarvo on 25 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 2,8 miljoonaa euroa tulee Business Finlandilta osana RRF- rahoitusta (Recovery and Resilience Facility).

Rakentaminen on tarkoitus käynnistää ensi vuoden aikana. Uuden laitoksen on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2025 aikana. Laitos tulee työllistämään noin kaksikymmentä henkilöä.

Kemin Veitsiluoto valikoitui laitoksen paikaksi hyvän sijaintinsa ja yhteyksiensä ansiosta. Satamayhteys yhdistää merirahdin tehokkaasti raide- ja tieliikenteeseen.

Lisäksi lähellä sijaitsee Kuusakosken tärkeitä kierrätysteräksen asiakkaita.

”Veitsiluodossa olemme lähellä suurimpia loppuasiakkaitamme, ja voimme tarjota ylivertaiset, älykkäät toimitusmallit ja kilpailukykyiset toimitusajat”, Kuusilehto kertoo.

Päästötön teräksenkierrätyslaitos on osa Kuusakosken aiemmin julkaisemaa vihreää investointiohjelmaa. Kuusakoski on asettanut tavoitteekseen täysin hiilivapaat toiminnot vuoteen 2035 mennessä.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Kuusakoski. Veitsiluodon kierrätysteräslaitos on markkinoiden ensimmäinen hiilivapaa laitos.

Facebooktwitterlinkedin