Tilaa nyt Uusiouutiset, Kemia-lehti, Tunne & Mieli tai Työ Terveys Turvallisuus ja tartu mahtaviin tilaajaetuihin: Saat lehden kampanjahintaan, ks. alla lehtikohtaiset tiedot. Saat valita kaupan päälle toisen…
Tilaa keräyspaperin kierrätysideoille
Nyt olisi tilausta uusille, kotimaisille keräyspaperin hyödyntämistavoille, todettiin Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n järjestämässä webinaarissa.
Kun UPM päätti viime vuonna sulkea Kaipolan tehtaansa Jämsässä, sulkeutui samalla iso keräyspaperinielu. Kaipola käytti ja jalosti jopa puolet Suomessa talteen otetusta keräyspaperikuidusta.
Sulkemisen jälkeen graafista keräyspaperia on tullut tarjolle muille materiaalin hyödyntäjille. Esimerkiksi suomalainen ekovilla- ja selluvillateollisuus on nyt pystynyt hankkimaan kotimaista raaka-ainetta. Keräyskuitua on kuitenkin viety myös Eurooppaan.
Tarjolla 610 000 tonnia kuitua
Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n webinaari tutkaili maaliskuun lopussa uusiomateriaalien markkinanäkymiä. Webinaari keräsi noin 350 osanottajaa.
Metsä Groupin ilmasto- ja kiertotalousjohtaja Riikka Joukio kertoi webinaariesityksessään keräyspaperin asemasta raaka-aineena.
Hän näkee, että keräyskuidulle löytyy yhä kotimaistakin käyttöä, mutta sitä tarvittaisiin lisää:
”Mikä pelastaisi keräyspaperin käyttöä Suomessa? Suomessa on paljon pakkausmateriaaliteollisuutta, joka voisi käyttää enemmänkin keräyskuitua. Sitä menee myös ekovillan valmistukseen. Ja varmasti pehmopaperin valmistuksessa keräyskuidulla tulee olemaan sijansa vielä aika pitkään. Tilaa olisi uusille innovaatioille”, Joukio sanoo.
Hän muistuttaa, että kierrätyskohteiden pohdinnassa on muistettava, että keräyspaperissakin on erilaisia jakeita.
Keräyspaperia kerätään Suomessa talteen noin 610 000 tonnia vuodessa. Määrää voi verrata siihen, että Suomessa valmistetaan vuodessa noin 9,5 miljoonaa tonnia kartonkia ja paperia.
”Sähköinen viestintä on romahduttanut paperin tuotantomäärät Euroopan tasolla. Kun vuonna 2006 tuotantomäärä oli lähes 50 miljoonaa tonnia, nyt se on Euroopassa noin 20 miljoonaa tonnia”, Joukio kuvaa.
Suomessakin kotikeräyspaperin talteenottomäärät ovat olleet vuosittain noin kymmenen prosentin laskussa.
Kierrätyskuitua pehmopaperiin
Toisaalta pakkausten ja kartongin käyttö on kasvussa. Megatrendit kuten kaupungistuminen ja nopea elämäntapa suosivat noutopakkauksia, samoin verkkokaupan kasvu.
Aaltopahvin valmistukseen käytetään runsaasti keräyskuitua. Keräyspahvia saatiin koronavuonna 2020 talteen Euroopassa noin 8,5 miljoonaa tonnia.
Kuitupakkausten, kuten aaltopahvin, kartongin ja teollisuuskuidun, kierrätys kasvoi Suomessa voimakkaasti.
Kierrätysmäärät ovat nousseet koronapandemian aikana uuteen ennätykseen ja ylittävät jo 300 000 tonnia.
”Euroopassa vähän yli puolet, 54 prosenttia, kaikesta käytetystä kuidusta on kierrätettyä. Tuotantoprosessiin tarvitaan kuitenkin jatkuvasti uutta ensikuitua, sillä puukuitua ei voi kierrättää loputtomasti”, Joukio huomauttaa.
Metsä Group käyttää kierrätyskuitua Serla- ja Katrin-pehmopaperituotteissaan. Joukion mukaan kierrätyskuidun saatavuus ja laatu ovat kuitenkin pitkällä aikavälillä heikkenemässä.
Joukio korostaa, että myös uusiutuva ja vastuullinen ensikuitu on laadukas raaka-aine hygieniatuotteisiin.
Pelastaisiko sekoitevelvoite?
Euroopassa on pohdittu kierrätyksen ja kiertotalouden edistämiseen ohjauskeinona sekoitevelvoitetta. Tämä tarkoittaa, että tietyn osan valmistusmateriaalista olisi oltava kierrätyskuitua.
Joukion mukaan sekoitevelvoite kävisi huonosti esimerkiksi korkealaatuiseen kartonkiin. “On kuitenkin olemassa monia tuotteita, joihin kierrätyskuitujen ominaisuudet sopivat.”
Metsä Group on mukana kansainvälisessä 4evergreen-allianssissa. Yritysten tavoitteena on nostaa kuitupakkausten kierrätysaste 90 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
Kuva: Encore Ympäristöpalvelut Oy. Suomessakin kotikeräyspaperin talteenottomäärät ovat olleet jo vuosia noin kymmenen prosentin laskussa. Metsä Group omistaa noin 20% Encore Ympäristöpalvelut Oy:stä.