Keräyspaperin jäteominaisuus katkolla

Merja Helander
Facebooktwitterlinkedin

Keräyspaperin tuotestatus on aiheuttanut EU:ssa kovaa vääntöä. Jäsenmaiden asiantuntijoista koostuva tekninen komitea TAC äänesti keräyspaperin ja muiden keräyskuitujen end-of-waste-kriteereistä viimeksi heinäkuussa 20122, mutta tuolloin kriteereitä ei saatu hyväksyttyä. Erityisesti nestepakkausten jätestatus on herättänyt eripuraa.

Kriteeristön avulla jätteenä kerätty keräyspaperi muuttuisi tietyillä menetelmillä ja dokumentoidulla laitoskäsittelyllä tuotteeksi, jota voisi myydä EN643-tuotekoodilla. Kriteerit sille, kuinka keräyspaperin jäteominaisuus päättyy, olivat tätä kirjoittaessa komission viilattavana. Niiden odotettiin valmistuvan maaliskuun loppuun mennessä.

Jätestatuksen päättyminen sallisi kaikenlaiset keräysmenetelmät, myös sellaiset, joissa keräyspaperia on kerätty yhdessä muiden materiaalien kanssa.

Kriteeristötyössä mukana ollut Suomen Keräystuote Oy:n toimitusjohtaja ja Euroopan Keräyspaperiyhdistyksen ERPAn puheenjohtaja Merja Helander kertoo, että yhteiskeräys sallittiin pitkälti siksi, että Iso-Britannia, Irlanti ja Ranska olivat jo ehtineet tehdä mittavia investointeja lajittelulaitoksiin, joissa yhteiskeräyksessä talteen otettu keräyspaperi erotellaan muista kuiduista.

“Nyt näissäkin maissa on jo menty kohti keräyspaperin erilliskeräystä. Erilliskeräys auttaa siihen, ettei materiaali niin helposti päädy energiakäyttöön”, Helander sanoo.

Helander odottaa end-of-waste-statuksesta myönteistä vauhdittajaa keräyspaperin materiaalikierrätykselle.

“Tuotestatus nostaa alan profiilia ja tehostaa kierrätystä. Se on alalle hieno juttu ja osoittaa, että kyseessä on hyvä raaka-aine.”

Helander muistuttaa, että esimerkiksi Kaukoitä on jatkuvasti kiristänyt vastaanottokriteereitään puhtaille ja laadukkaille keräyspaperi- ja keräyskuitujakeille.

“Voi olla, että jatkossa sinne pystyy toimittamaan vain materiaalia, jolla on tuotestatus.”

Facebooktwitterlinkedin