Tukes testautti – autonrenkaista ei löytynyt haitallisia pah-yhdisteitä

Kuva: Pixabay. Suomessa käytettävistä renkaista ei juuri vapaudu pah-yhdisteitä. Vanteiden raskasmetallipitoisuudetkin ovat sallituissa rajoissa.
Facebooktwitterlinkedin

Suomessa myytävät autonrenkaat ja alumiinivanteet eivät sisällä kiellettyjä aineita tai kemiallisia yhdisteitä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti valvontahankkeessaan yhteensä 40 rengasta ja 10 vannetta.

Niistä vain yksi autonrengas osoittautui vaatimusten vastaiseksi. Renkaasta löytyi tutkimuksissa polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli pah-yhdisteitä yli sallitun pitoisuusrajan.

Tukes määräsi renkaalle myyntikiellon, ja yritys on poistanut sen verkkokaupastaan.

Raskasmetallit sallituissa rajoissa

Romuajoneuvoasetuksen tarkoituksena on tehdä romuajoneuvojen uudelleenkäyttö, kierrätys ja muu hyödyntäminen ympäristöystävällisemmäksi.

Tukes valvoo, että markkinoille saatettavat ajoneuvot, niiden materiaalit ja osat noudattavat eräiden vaarallisten aineiden rajoituksia. ELV (End of Life Vehicles) -lainsäädäntö rajoittaa esimerkiksi tiettyjen raskasmetallien käyttöä.

Syöpävaarallisia, perimää vaurioittavia tai lisääntymismyrkyllisiä pah-yhdisteitä voi päätyä renkaisiin niiden valmistuksessa käytettävistä pehmitinöljyistä.

Vanteista analysoitiin romuajoneuvoasetuksen mukaiset raskasmetallit lyijy, kadmium, elohopea ja kromi(VI). Niiden pitoisuudet olivat kaikissa tuotteissa sallituissa rajoissa.

Mukana monenlaisia renkaita

Hankkeessa tutkittiin 20 kesä- ja 20 talvirengasta. Testatuista kesärenkaista 10 oli premium-tasoa ja 10 edullisemman hintaluokan tuotteita.

Talvirenkaita edusti 10 kitka- ja 10 nastarengasta. Tuotteet olivat peräisin Suomesta, muualta EU:n alueelta ja EU:n ulkopuolelta, etenkin Aasiasta.

Testit tehtiin sekä renkaan palteesta että kulutuspinnasta.

Analyyseista vastasi kaksi akkreditoitua testauslaboratoriota, SGS Finland ja Tun Abdul Razak Centre.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Pixabay. Suomessa käytettävistä renkaista ei juuri vapaudu pah-yhdisteitä. Vanteiden raskasmetallipitoisuudetkin ovat sallituissa rajoissa.

Facebooktwitterlinkedin