Uudesta jätevoimalasta Tanskan suurin hiihtokeskus

Facebooktwitterlinkedin

Kuva: Bjarke Ingels Group. Kööpenhaminan uusi jätevoimala Amager Bakke kohoaa jo korkeimmalle Kööpenhaminen silhuetissa. Maaliskuusta 2013 saakka rakennettu uusi jätevoimala käynnistyy tänä syksynä. Samalla avautuu katolle rakennettu ympärivuotinen hiihto- ja ulkoliikuntakeskus.

28.4.2017

Syksyllä Kööpenhaminan Amagerissa avautuu jätteenpolttolaitos, joka ei ainoastaan uudista yhdyskuntajätteen energiahyödyntämistä vaan myös Tanskan harrastusmahdollisuudet.

Tanskan jätehuolto- ja kierrätysorganisaatio ARC:n rakennuttama uusi jätevoimala tulee taivaan lahjana niille noin 530 000 tanskalaiselle laskettelun harrastajalle, jotka ovat tähän saakka joutuneet tyytymään 45-metriseen Hedelandin hiihtokeskukseen tai matkaamaan Norjaan, Ruotsiin tai Alpeille päästäkseen kurvailemaan kunnon rinteisiin.

 

 

Uuden jätevoimalan 80 metriin kohoava katto on muotoiltu niin, että sinne voidaan rakentaa kaltevuudeltaan vaihteleva, 440-metrinen laskettelurinne. Tekolumen ansiosta laskettelemaan pääsee ympäri vuoden.

Lisäksi vuorikiipeilyä harrastavat pääsevät kipuamaan jätevoimalan seinälle rakennettuja ratoja, joiden vaikeusasteessa otetaan mallia tunnetuimmista kiipeilyreiteistä Mount Everestistä lähtien. Myös vaeltajat ja pyöräilijät pääsevät nauttimaan korkeuseroista, sillä rinteeseen rakennetaan 10 vaellusreittivaihtoehtoa. Huipulla olevasta näköalakahvilasta avautuvat maisemat Kööpenhaminan korkeimmalta paikalta.

Jätevoimalan yhteyteen tulee myös vierailijakeskus, jossa kerrotaan kierrätyksestä ja ympäristöasioista esimerkiksi koululaisille.

Jätevoimalan rakentajat odottavat, että voimala houkuttelee ensimmäisen vuoden aikana yli 53 000 kävijää. Turisteja odotetaan myös ulkomailta.

 

Suomalaisohjelmisto auttoi suunnittelua

Amager Bakken jätevoimala korvaa Kööpenhaminassa vuodesta 1971 saakka puksuttaneen jätteenpolttolaitoksen. Uusi voimala on 25 prosenttia entistä energiatehokkaampi uusine savukaasupuhdistuslaitteineen. Voimalan suunnittelussa ja rakentamisessa on käytetty suomalaisen Teklan tietomallinnusohjelmaa.

Jätevoimala polttaa 600 000 asukkaan ja 68 000 yrityksen yhdyskuntajätteet, lähes 400 000 tonnia vuosittain. Voimala tuottaa yli 900 000 megawattituntia energiaa. Sähköä ja lämpöä hyödyntävät alueen 150 000 kotitaloutta.

Jätevoimalan lisäksi ARC ylläpitää 10 kierrätyskeskuksen ja vaarallisen jätteen käsittelylaitoksen verkostoa. Kierrätyskeskusten kautta hyödynnettiin vuonna 2015 yhteensä 104 000 tonnia jätteitä.

Facebooktwitterlinkedin