Mikä Suomen kunta on kiertotalouden ykkönen? Kuntaliitto, Suomen ympäristökeskus ja Sitra etsivät jälleen Vuoden kiertotalouskuntaa. Tänä vuonna kilpailussa etsitään parhaita…
Vaalipäivänä Suomi on jo käyttänyt osuutensa koko vuoden luonnonvarabudjetista – Loppuvuosi eletään tavallaan velaksi
Suomalaiset ovat laskennallisesti käyttäneet loppuun oman osansa kuluvan vuoden luonnonvaroista eduskuntavaalipäivää edeltävänä perjantaina, eli huomenna 31. maaliskuuta.
Vaalikeskusteluista tuttua velkaterminologiaa käyttäen voi siis todeta, että suomalaiset käyttivät kolmessa kuukaudessa koko vuoden luonnonvarabudjetin. Loppuvuosi eletään velaksi.
Laskennallinen päivä tarkoittaa, että jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten suomalaiset, ihmisten ekologinen jalanjälki ylittäisi hyvin nopeasti maapallon biokapasiteetin eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja.
Kulutus on kaukana kestävästä tasosta
Maailman ylikulutuspäivä eli Earth Overshoot Day koittaa tänä vuonna keskimäärin 13. toukokuuta.
Suomalaisten kotimainen kulutus on noin 29 tonnia luonnonvaroja henkeä kohden. Kestäväksi tasoksi on arvioitu noin 3–8 tonnia.
Luonnonvarojen kulutus on Suomessa vain kiihtynyt. Viime vuonna ylikulutuspäivä koitti niin ikään 31.3., mutta vuonna 2021 ylikulutuspäivä oli kymmenen päivää myöhemmin, 10. huhtikuuta.
Vastuu ylikulutuksesta on osittain päättäjillä. Ylikulutuksen merkkejä Suomessa ovat esimerkiksi metsäluonnon köyhtyminen, kalakantojen uhanalaistuminen ja arvokkaiden luontotyyppien väheneminen. Suomen kulutusvimman vaikutukset ulottuvat myös ulkomaille.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset
Kuva: Adobe Stock. Suomen käsi on luonnonvarapankin taskuilla. Suomi kuluttaa enemmän ja nopeammin kuin mitä luonto ehtii tuottaa lisää uusiutuvia luonnonvaroja.