Vanhat sähköpotkulaudat ja -pyörät kiertoon – kriittiset metallit talteen ja uuteen käyttöön

Kuva: Shutterstock. Käytetyt sähköpotkulaudat ja -pyörät päätyvät jatkossa entistä paremmin kierrätykseen. Niiden sisältämät arvometallit kerätään talteen jatkokäyttöä varten.
Facebooktwitterlinkedin

Käytetyt sähköpotkulaudat ja -pyörät päätyvät jatkossa entistä paremmin kierrätykseen. Niiden sisältämät arvometallit kerätään talteen jatkokäyttöä varten.

Uusia teknologisia ratkaisuja tärkeiden raaka-aineiden talteenottoon sähköajoneuvoista kehitetään UC-Mobility-hankkeessa, jonka takana ovat Jyväskylän yliopiston kemian laitos ja Suomen ympäristökeskus Syke.

“Kriittiset metallit, kuten koboltti ja neodyymi, saadaan talteen jätejakeista käyttämällä Jyväskylän yliopistossa kehitettyä 3d-tulostettua sieppariteknologiaa”, kertoo yliopistonlehtori Siiri Perämäki.

“Tämä teknologia tarjoaa valmiudet erottaa valikoivasti kriittiset ja kaupallisesti arvokkaat metallit, joita voi hyötykäyttää uudestaan.”

Sähköajoneuvonäytteitä on jo kerätty, ja tutkijat tekevät parhaillaan niistä alkuaineanalyyseja.

Hankkeen mittaan teknologiaa pilotoidaan suuremmassa mitassa ja arvioidaan sen ympäristövaikutuksia.

“Tekemällä kokeita suuremmassa, noin viiden litran mittaluokassa saadaan parempi kuva talteenottoprosessin toiminnasta ja sen skaalautumisesta edelleen isompaan prosessointilaitokseen.”

Luupin alla myös sähköisen mikroliikkumisen tuleva kehitys

Suomen ympäristökeskus tarkastelee hankkeessa sähköisen mikroliikkumisen ja jyväskyläläisen sieppariteknologian elinkaarivaikutuksia sekä mikroliikkumisen ja sen jätejakeiden sääntelyä.

Lisäksi Syke arvioi sähköisten mikroliikkumisvälineiden kantoja ja niiden mahdollista tulevaa kehitystä ja materiaalitarpeita.

“Hankkeen tutkimustulosten perusteella laaditaan suosituksia koskien sähköisestä mikroliikkumisesta syntyvien jätejakeiden parempaa jätehuoltoa sekä kriittisten raaka-aineiden talteenottoa jakeista”, kertoo johtava tutkija Emilia Suomalainen Sykestä.

UC-Mobility-hankkeen tavoitteena on varmistaa sähköisten kulkuvälineiden saatavuus myös tulevaisuudessa. Vuoteen 2026 jatkuva hanke on saanut Business Finlandilta vajaan 900 000 euron rahoituksen.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Shutterstock. Käytetyt sähköpotkulaudat ja -pyörät päätyvät jatkossa entistä paremmin kierrätykseen. Niiden sisältämät arvometallit kerätään talteen jatkokäyttöä varten.

Facebooktwitterlinkedin