Venäjän jätevesihuolto huolestuttaa asiantuntijaa: ”Mitä jää jäljelle jätevedenpuhdistuksen eteen tehdystä kansainvälisestä työstä?”

Kristian Sahlstedt

”Pelkään, että Venäjällä prioriteetit ovat nyt vähän muualla kuin jätevedenpuhdistuksessa.” Näin sanoo HSY:n uusi jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Kristian Sahlstedt. Hän on työskennellyt ennen HSY:tä kymmeniä vuosia jätevedenpuhdistuksen prosessisuunnittelussa ja tehnyt asiantuntijaselvityksiä ja konsultointia Suomen, Ruotsin ja Baltian maiden lisäksi Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Pietarissa hän oli kymmenen vuotta mukana suurten puhdistamojen saneerauksissa ja viemäriverkostoprojekteissa. Kokoojatunneli ehti valmiiksi Pietarin seudulla on saatu rakennettua uusi lounainen puhdistamo ja saneerattua kaksi muuta suurta jätevedenpuhdistamoa sekä liuta pienempiä. Sahlstedt on tyytyväinen, että Pietarissa ehdittiin saada valmiiksi niin kutsuttu pohjoinen kokoojatunneli. Sen ansiosta saadaan koottua ja ohjattua suuri osa jätevesistä käsittelyyn pohjoiselle jätevedenpuhdistamolle. ”Kun se valmistui, meni kiinni suuri määrä purkupisteitä, joista jätevesi oli mennyt suoraan Neva-jokeen ja Itämereen”. Vaikka puhdistamot ehdittiin saneerata hyvään typen ja fosforin poistokuntoon, lietteenkäsittely saattaa muodostua pullonkaulaksi. Venäjän käynnistämä hyökkäyssota huolestuttaa Sahlstedtia paitsi ukrainalaisten, myös Itämeren puolesta. ”Asiat alkoivat mennä huonoon suuntaan jo Krimin-valtauksesta. Ylipäätään minua huolestuttaa se, millä resursseilla vesilaitos toimii...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset