Virtsa väärään

Facebooktwitterlinkedin

Pääkirjoitus 21.9.2015

Kymmenen tikkua lensi korkeassa kaaressa ilmaan ja putoili mummolan pihamaalle. Hiekka rahisi tennareiden alla, kun iso serkusjoukko juoksi etsimään hyviä piiloja aitan alta, raparperipuskasta ja marjapensaista.

Leikin keskeytti hetkeksi vain ruokatauko – tai pissahätä. Pojat kävivät lorottelemassa viljapellon laitaan. Me tytöt kipusimme huussin pitkälle penkille, jossa mahtui istuskelemaan useampi vierekkäin.

Myöhemmin kompostikasasta etsittiin lihavia onkilieroja kalojen narraamiseen. Kullankeltainen vilja huojui tuulessa.

Huussien Suomi ei ole ajallisesti kaukana. Monen mökillä se on olemassa vieläkin. Mökillä käymäläkomposti menee mainiosti kukkapenkkiin ja lapset saavat lirauttaa kasvimaalle. Mökillä ei ole unohdettu ihmiskunnan ikiaikaista tapaa kerätä makkilanta ja virtsa lannoitekäyttöön.

Suurin osa maatalouden tuottamista ravinteista kuten typestä, fosforista ja kaliumista päätyy ruoan kautta ihmisen ulosteisiin. Keskivertoihmisen vuosituotos, kolmisensataa kiloa pissaa ja 40 kiloa kakkaa, sisältää yli kuusi kiloa näitä ravinteita. Virtsa on vähintään keinolannoitteiden veroinen lannoiteaine, vahvisti Tampereen ammattikorkeakoulu äskettäin tutkimusprojektissaan (kts. s. 30).

Vielä 1950-luvulla Suomessa nämä ravinteet osattiin hyödyntää pelloilla. Itä-Aasiassa makkilantaa käytetään peltoviljelyssä yhä.

Jotain muuttui, kun keräännyimme kaupunkeihin, kerrostaloihin ja vesivessojen ääreen.

Nyt me sekoitamme ihmiselimistön hienosti erottelemat virtsan ja ulosteen ja huuhdomme litkun puhtaalla juomavedellä viemäriverkostoon.

Sieltä se kulkeutuu jätevedenpuhdistamolle, jossa se sotkeutuu talousvesiin ja kaduilta valuneisiin vesiin, raskasmetalleihin ja teollisuuden jätevesiin. Tämän lantringin puhdistamme työllä ja vaivalla.

Puhdistamolietteestä valmistetut kompostituotteet jäävät lähes kokonaan ruoantuotannon ulottumattomiin. Ravinteet hukkuvat tienpenkkoihin ja kaatopaikkojen maisemointiin. Pelloille ostamme keinolannoitteita, vaikka tiedämme fosforin olevan ehtymässä.

Suomi pyrkii ravinnekierrätyksen mallimaaksi. Suomen hallitus hehkuttaa bio- ja kiertotaloutta ja lupasi juuri rahaa kokeiluhankkeisiin.

Entäpä tällainen kokeilu: Hylätään hetkeksi typerä keksintö nimeltä vesivessa.

Otetaan tilalle moderni, erotteleva kuivakäymälä.

Kerätään virtsa talteen ja keksitään paikallisia varastointi- ja logistiikkatapoja, jolla typpi säilyy ja mahdolliset mikrobit häviävät. Korvataan laimennetulla virtsalla keinolannoitteet ja kasvatetaan pelloilla, lähipuutarhoissa tai parvekeviljelmillä vaikkapa kaalia, pinaattia ja punajuuria.

Hygienisoidaan ulostefraktio ja käytetään se maanparannukseen.

Kierrätetään myös kodin harmaavedet esimerkiksi kasteluvesinä ja autonpesuvesinä.

Aloitetaan haja-asutusalueelta ja yhdestä tai kahdesta kerrostalosta kaupungissa. Esitellään vaihtoehto Mikkelin Asuntomessuilla 2017. Laajennetaan kokeilua. Muutetaan ihmisten asenteita. Säästetään vesistöjä, luontoa ja rahaa.

Huussi-Suomessa iti viisauden siemen.

 

Elina Saarinen

Päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedin