Visioi kestävä tulevaisuus!

Yhden pallon visiot -logo
Facebooktwitterlinkedin

Kaikkien aikojen viimeinen jätekuorma poltettiin tänään – katso kuvat!

Muovilelu pääsiäismunasta, kertakäyttögrilli… Muistatko vielä nämä 2020-luvun älyttömyydet?

Luontopääoma ennätyskasvussa – sijoittajat ennallistavat luontoa kilpaa

Kuka tienasi eniten? Sairaanhoitaja, opettaja ja kiertotalousinsinööri taas palkkalistan kärjessä

 

Esimerkiksi tällaisia otsikoita saattaa olla tulevaisuuden iltapäivälehdissä, jos Suomi elää vuonna 2050 maapallon kantokyvyn rajoihin sovitettua elämää.

Millaisena sinä haluaisit nähdä tulevaisuuden maailman? Miltä täällä näyttäisi, jos kestävyysmurros onnistuu?

Osallistu visiointiin Yhden pallon visiot -projektin verkkosivuilla.

Voit arvioida ja kommentoida alustavia visioajatuksia ja pohtia kestävän tulevaisuuden toteutumista erilaisten teemojen kautta ideatauluissa.

Millaista on tulevaisuuden ruoan- ja energiantuotanto, entä rakentaminen? Miten tavaroita tuotetaan ja kulutetaan?

Pääset myös asettumaan tulevaisuuden journalistin housuihin ja rustaamaan otsikoita pelastuneesta maailmasta.

Yhteiskehitysalusta toimii parhaiten tietokoneella.

 

Vaihtoehto dystopioille

 

Yhden pallon visiot on ympäristöalan asiantuntijoiden ja taitelijoiden projekti, joka inspiroi suomalaisia pohtimaan kestävää tulevaisuutta. Tarkoituksena on herättää keskustelua kehityksen suunnasta.

”Muutama vuosi sitten rupesimme pohtimaan, miksi kestävyysmurros ei etene riittävän nopeasti. Halusimme vauhdittaa omalta osaltamme keskustelua ja toimintaa”, kertoo maisema-arkkitehti Hanna Hannula.

Hän ja hänen kollegansa Daniela Rosqvist päättivät yhdistää tieteen, taiteen ja tarinat luodakseen kokoavia näkemyksiä saavutettavissa olevista tulevaisuuksista.

”Keskustelu kestävyydestä supistuu usein yksityiskohdista kiistelyyn tai sitten se ajautuu dystooppisiin kuvitelmiin. Dystopiat ovat relevantteja siinä mielessä, että sellaiseen maailmaan olemme menossa ilman muutosta. Mutta tarvitsemme myös visioita positiivisesta tulevaisuudesta, jossa ekologiset kriisit on ratkaistu”, Hannula sanoo.

 

Tämä on mahdollista

 

Tiimi on nyt haastatellut nelisenkymmentä kestävyystutkijaa. Tutkimusyhteisö on auttanut visioiden luomisessa myös työpajassa.

Ideana ei ole luoda saavuttamattomia utopioita, vaan positiivisia tulevaisuusvisioita, jotka ovat tieteen ja tutkimuksen perusteella täysin mahdollisia toteuttaa.

Nyt visiot ovat yhteiskehittelyalustalla kaikkien kommentoitavana ja täydennettävänä.

”Tavoite on, että tulevaisuuskuvasta muodostuisi moniääninen. Toivomme sen kehittelyyn mukaan mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä. Kestävyysmurros kattaa koko yhteiskunnan ja konkreettiset elämäntavat, siis kaiken sen, miten toimimme.”

Yhteiskehittelyalusta on auki 6. kesäkuuta asti.

 

Tulevaisuus tarinoiksi

 

Yhteisen kehittelyn pohjalta muodostuvat visiot pääsevät seuraavaksi taiteilijoiden, kuvittajien ja kirjailijoiden käsittelyyn.

Tavoitteena on, että projektin tuloksista julkaistaan kirja vuonna 2022. Siinä on kaksi osiota: tutkijahaastatteluihin ja tausta-aineistoihin pohjautuvat artikkelit sekä toisena osuutena kirjailijoiden ja kuvittajien yhdessä luomat tulevaisuustarinat.

Hannulan mukaan kulttuurinen muutos on ytimessä kestävyysmurroksessa. Kulttuuri kietoutuu talouteenkin. Siksi teknologiset innovaatiot eivät riitä, vaan ihmisten täytyy konkreettisesti muuttaa toimintatapojaan.

”Jos emme ajattelisi itseämme vain kuluttajina, vaan kansalaisina, jotka pystyvät ottamaan aktiivisen roolin muuttaakseen toimintaa pienissä ja isoissa asioissa kohti parempaa yhteiskuntaa?” Hannula kysyy.

Yhden pallon visioita ovat rahoittaneet Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Koneen säätiö, Tiedon julkistamisen neuvottelukunta, Svenska Kulturfonden ja ympäristöministeriö.

Minkälaisen otsikon Hannula itse kirjoittaisi täydellisesti onnistuneesta projektista?

”Yhden pallon visiot ravisteli ja inspiroi”, Hannula kiteyttää.

Facebooktwitterlinkedin