Vitosen järvenranta, ysin metsäpolku

Facebooktwitterlinkedin

Jos hotelleja ja ravintoloita pisteytetään, voisiko ympäristönkin tilaa arvioida samalla tavalla ja antaa sille arvosanan – kännykällä missä tahansa? Tällainen sovellus on jo.

 

Ihmiset ovat huolissaan lukiessaan ympäristön tuhoutumisesta. Toisaalta heitä kiinnostaa myös, missä luontoa voi kokea aidoimmillaan ja missä siitä pidetään huolta. Suomalainen ympäristöteknologian sovellus Envirate tuo nettipalveluista tutun pisteytyksen ympäristön arviointiin.

Innovaation alkukipinä on viime vuonna valmistuneessa väitöskirjassa, jossa vertailtiin globaalisti ympäristötietoisuuden tasoa eri maissa. Tutkimuksessa nähtiin, että ympäristön havaittujen tilojen kyselyt 57 eri maasta tuottivat yllättävän vertailukelpoista tietoa. Nyt kuka ja missä tahansa voi antaa älypuhelimellaan oman näkemyksensä kokemastaan ympäristön tilasta. Reittaus tapahtuu helposti 10-20 sekunnissa arvioimalla asteikolla nollasta kymmeneen kolmen aistin havainnot: katso, kuuntele ja hengitä. Käyttäjä voi merkitä sovellukseen suosikkipaikkojaan ja myös paikkoja, jotka hän kokee huolestuttaviksi ympäristön kannalta. Tämä tekee ympäristön hyvinvoinnista täysin läpinäkyvää.

Sovellus julkistettiin kesäkuussa. Samalla viikolla sille myönnettiin Turun yliopiston Pentti Malaska Säätiön -tulevaisuuspalkinto.

Järjestelmän käyttömahdollisuudet ovat laajat. Ympäristön havaittujen tilojen karttaa voidaan käyttää asuntokaupassa asuinalueen ympäristön arviointiin tai matkailualalla hotellin ympäristön arviointiin, sijoittamisessa perusteellisempiin investointipäätöksiin ja kaupunkisuunnittelussa viheralueiden arvostuksen mittaamiseen. Sitä voi käyttää vaikka turisti, joka pyöräillessään uudessa paikassa haluaa tietää, mikä reitti olisi kaunein ja kiinnostavin. Turistit näkevät älypuhelimellaan yhdellä ainoalla vilauksella ympäristön tason eri osissa kaupunkia ja kauneimmiksi arvioidut paikat. Paljon näppärämpää kuin käyttää nettihakuja tai vierailla turisti-infokeskuksessa.

Sovellus on globaalisti käytettävissä. Tällä hetkellä käyttäjien pisteyttämiä paikkoja on paristakymmenestä maasta ja reittauksia on noin kymmenen tuhatta. Suomen suurimmista kaupungeista on rakennettu ympäristön havaittujen tilojen kartat. Loppuvuonna tusina ulkomaista kaupunkia liittyy joukkoon.

Tähän mennessä ei ole keskitytty käyttäjämäärän kasvuun vaan sovelluksen kehittämiseen. Juuri nyt Envirateen on luotu pelillinen ominaisuus, joka palkitsee aktiivista käyttäjää. Aluksi käyttäjän hahmo on vähäpätöinen, kasvaen pisteytyksien myötä hahmo suureksi planeetan auttajaksi. Sovellukseen ollaan myös nyt liittämässä sosiaalinen aspekti nimellä EnvirACT. Siinä kuka tahansa voi luoda ympäristöaiheisiin liittyviä tapahtumia, esimerkiksi savusaunareissun, lintubongauspäivän tai kaupunkisiivoustapahtuman. Turisti, joka haluaa viettää erilaisen loman, voi katsastaa paikallisia ympäristötapahtumia ja ilmoittautua mukaan. Näin turistit pääsevät lähemmäs paikallista elämää ja saavat kestävän kehityksen ulottuvuutta matkailulleen.

Suomi on maailmassa ympäristötietoisuuden kärkimaita. Meillä on paljon puhdasta luontoa. Suomessa myös vihreiden innovaatioiden osuus on korkea. On luonnollista, että ympäristöreittauksien idea on juuri täältä kotoisin. Kokeile älypuhelimella osoitteessa https://m.envirate.net

Pekka Harju-Autti

Kirjoittaja on perustanut Envirate-yrityksen. Hänellä on pitkä kokemus ympäristötutkimuksesta.

Facebooktwitterlinkedin