WEG ja Nummek yhteistyöhön

Facebooktwitterlinkedin

Kuvat Elina Saarinen. WEG:n Vesa Kinnunen ja Nummekin Unto ja Janne Asikainen uskovat kotimaisuudesta tulevan yhä tärkeämmän myyntivaltin puristinmarkkinoilla.

 

Wise Engineering Group WEG ja Nummek Oy ovat aloittaneet yhteistyön.

 

Marraskuusta lähtien WEG on markkinoinut ja toimittanut asiakasverkostolleen räätälöityjä puristimia, jotka Nummek suunnittelee ja valmistaa konepajallaan Perniössä, Salossa. Yritykset tavoittelevat yhteistyöllä entistä suurempaa osuutta kotimaisista puristinmarkkinoista.

Nummek osti neljä vuotta sitten AV-Kone Oy:n ja ryhtyi kehittämään ja valmistamaan Aveko-puristimia. Tuotantoprosessit dokumentaatiota myöten on nyt hiottu siihen malliin, että tuotantokapasiteettia voidaan kasvattaa ja kehittää uusia tuotteita. Yritys onkin miettinyt, kuinka se laajentaisi puristintuotteiden jälleenmyyntiverkostoa. Yhteistyöidea syntyi viime keväänä.

”WEG tuntee puristinliiketoiminnan vuosikymmenten ajalta, osaa myynnin ja tuntee asiakkaat. Me haluamme olla tuotekehittäjän ja valmistajan roolissa. Yhteistyössä on hyvät lähtökohdat tuoda lisäarvoa niin, että 1+1 onkin kolme tai enemmän”, Nummekin yrittäjä Unto Asikainen näkee.

WEG puolestaan on etsinyt jo pitkään keinoa toimittaa asiakkailleen yhä enemmän kotimaassa valmistettuja puristimia.

”Vaativat asiakaskohteet voimme nyt toteuttaa suomalaisilla laitteilla. Pystymme näin turvaamaan hyvän laadun. Nummek on tunnettu ja hyvälaatuinen valmistaja. Pystymme takaamaan laitteiden kestävyyden ja käytettävyyden, ja kaikki muutokset pystytään toteuttamaan joustavasti”, WEG:n yrittäjä Vesa Kinnunen sanoo.

 

Neljä uutta työntekijää

Nummek aikoo yhteistyön myötä kasvattaa reilusti puristintuotantoaan. Tähtäimessä on kaksinkertaistaa yrityksen liikevaihto lähivuosina.

”Nyt bioenergiapuolen tuotteet tuovat liikevaihdosta suurimman osan, mutta haluamme kasvattaa koko liikevaihtoa ja nostaa varsinkin puristinten osuutta”, kertoo toimitusjohtaja Janne Asikainen.

Kymmenhenkinen yritys on palkannut viime aikoina neljä uutta työnteijää.

”Meillä on hyvä maine, joten meille ei ole ongelma löytää ammattitaitoista työvoimaa”, Unto Asikainen korostaa.

Molemmat yritykset uskovat, että kotimaisuudesta tulee yhä tärkeämpi kilpailuvaltti. Nummekin teräsmateriaalit ovat Rautaruukin/SSAB:n valmistamia. Kombipuristimen seinä- ja pohjalevyt ovat neljämillimetristä ja katto kolmemillistä S355-terästä. Pintakäsittely tehdään siten, että ensiksi teräspinnat puhdistetaan metalliraepuhaltamalla ja maalaus tehdään polyuretaanimaalilla. Vaativiin olosuhteisiin tehdään pohjamaalaus epoksilla ja pintamaalaus polyuretaanimaalilla. Puristimet toimivat pienlogiikkaohjauksella.

”Teemme räätälöityjä versioita ketterästi. Meillä on oma tuotekehitys ja suunnittelu. Tällöin on helppo tehdä juuri asiakkaan haluama tuote”, Asikaiset sanovat.

 

Keskuskeittiöön

Yritysten ensimmäinen yhteinen asiakaskohde toteutui marraskuussa. WEG on suunnitellut Porvoon uuden keskuskeittiön jätehuoltokokonaisuuden. Suuri keskuskeittiö tulee vaiheittain korvaamaan kaikki Porvoon aluekeittiöt kesään mennessä.

 Keskuskeittiön sekajäte ja pahvi kerätään kahteen kombi-puristimeen, jotka Nummek suunnitteli ja valmisti. Puristimet asennettiin keskuskeittiölle marraskuussa.

”Toteutimme asiakkaalle nykyaikaisen jätehuollon. Puristimet ovat ulkona, mutta käyttäjät voivat syöttää jätteet niihin sisätiloista tarvitsematta kulkea lainkaan likaiselle puolelle. Ratkaisu on helppokäyttöinen ja siisti”, kuvailee Kinnunen, jolle kuntasektorin toimijat Porvoossa ovat jo pitkäaikaisia asiakkaita.

Tärkeää asiakaskuntaa ovat myös sairaalat, kaupat, teollisuus ja pakkaussektori. Viime kesänä WEG solmi kaupat Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n kanssa yli sadan pahvipuristimen toimittamisesta Ringin ekopisteisiin kautta Suomen. Puristimet ovat jo valmiina ja niistä suurin osa on asennettukin. Asennustöitä on hidastanut se, että suurikokoisille puristimille on ollut joillain paikoilla vaikea saada maanomistajan sijoituslupaa.

Puristimia valvotaan WEG:n toimittamalla valtakunnallisella etäohjausjärjestelmällä, josta asiakas näkee reaaliaikaisesti kunkin pisteen tyhjennystarpeet.

Sähköinen ohjaus- ja valvonta ovat tärkeäitä myös teollisuusasiakkaille, samoin nopeat vasteajat. Tätä kohderyhmää WEG ja Nummek haluavat jatkossa palvella kotimaisin tuottein. Yritykset toimittivat ensimmäiset puristimet tammikuun lopussa eräälle elintarvikekartonkitehtaalle. Neuvottelut muista toimituksista ovat käynnissä.

 

Poltto vähensi lajittelua

Molemmat yritykset odottavat kysynnän kasvavan.

”Teollisuus haluaa selvästi lajitella hylkymateriaalinsa aina vain aiempaa tarkemmin. Investoinnit teollisuudessa ovat kasvussa. Toisaalta kaupan alalla polttolaitosratkaisut ovat valitettavasti vähentäneet lajittelutarvetta, koska jäte ohjautuu kierrätyksen sijasta polttoon”, Kinnunen sanoo.

Nummekille muutaman viime vuoden hiljaisempi puristinkysyntä on tullut hyvään saumaan. Yritys on ehtinyt hioa tuotantoprosessinsa kuntoon AV-Koneen oston jälkeen. Viime vuonna yritys rakensi uuden maalaamon, jossa se voi maalta suuretkin kontit ja puristimet itse.

”Perusinfra on kunnossa. Nyt kun markkinat lähtevät vetämään, pystymme vastaamaan siihen huutoon”, Asikaiset uskovat.

 

Suomalaisuus lisäarvo

Molemmat yritykset uskovat, että kotimaisuudesta tulee yhä tärkeämpi kilpailuvaltti sitä mukaa, kun tuotantokulut kasvavat myös Itä-Euroopassa.

”Kotimaisuus on kiistaton lisäarvo kaupankäyntiin. Kun valmistus ja palvelu ovat lähellä, se tuo luotettavuutta. Jos jotain sovitaan, toimitusajat pitävät”, Unto Asikainen listaa.

Facebooktwitterlinkedin