21.6.2016 Tekstiilijäte on Suomessa vielä hyödyntämätön raaka-aine. Tällä hetkellä suurin osa syntyvästä tekstiilijätteestä päätyy polttoon, vaikka tekstiilillä olisi potentiaali myös…
Pikamuotibisneksen hylkiöstä upcycling-pioneeriksi – Paula Malleus luo vaatteelle toisen elämän
Paula Malleus oli alle 10-vuotias, kun hän sai mummiltaan Singerin ja luokkakaverin äidiltä säkillisen kangastilkkuja. Siitä se lähti.
30 vuotta myöhemmin hän on ompelija- ja mallimestari sekä suutari. Hänet tunnetaan tekstiilialan kiertotalouden pioneerina, upcycling-aiheisten tietoteosten kirjailijana, artistien keikkavaatteiden suunnittelijana, korjausompelun uudistajana, eko-ompelimo Remake EkoDesign Oy:n toisena perustajana sekä MEM-upcycling-malliston pääsuunnittelijana.
Viime syksystä asti hän on vetänyt Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä toisen asteen ammatillista upcycling-osaajakoulutusta.
Hän on itse muotoillut opintosisällöt Upcycling-osaaja-nimiseen koulutukseen, jossa voi suorittaa kiertotalouteen liittyviä tutkinnon osia aidossa Remaken ympäristössä. Lisäksi työn alla on pakollisen tutkinnon osan pelillistäminen.
Toinen kirja tulossa
Maaliskuussa hän kiersi ympäri Suomea luennoimassa ja vetämässä työpajoja tekstiilien kiertotaloudesta ja upcyclingistä alan opiskelijoille ja Tekstiiliopettajaliiton jäsenille.
Huhtikuussa Malleus alkoi toteuttaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamana tekstiili- ja muotialan kiertotalousaiheista minidokumenttisarjaa. Projektiin kuuluu myös kaksi koulutuspajapäivää toukokuussa.
Keravan Jalotus-kollektiivilla työhuonettaan pitävä Malleus kirjoittaa kaiken lisäksi parhaillaan jatko-osaa BASAM Booksin vuonna 2021 julkaisemalle upcycling-kirjalle, tällä kertaa neuleiden toisesta elämästä.
”Kyllähän kaverit kyselevät, että nukutko sä jossain välissä”, Malleus nauraa.
”Turpiin tuli”
Ura tekstiiliteollisuuden uudistajana ei ole syntynyt helposti. Itse asiassa Malleus on ollut vähällä jättää koko alan.
”Vaikka rakastin vaatteen tekemistä ja se tuotti minulle iloa ja nautintoa, en ikinä ajatellut, että siitä voisi tulla työ. Kun sitten valmistuin tekstiili- ja vaatetusalalta pukuompelijaksi, en saanutkaan töitä, vaan turpiin tuli. Silloinen tekstiili- ja vaatetusala suorastaan hylki minua.”
Alan kestämättömät käytännöt olivat luotaantyöntäviä. Malleus suivaantui ja opiskeli ensin suutariksi, sitten päätti jättää alan kokonaan ja ryhtyä elämäntaidon valmentajaksi.
Vaikka Malleus päätti olla valitsematta tekstiilialaa, kävi niin, että tekstiiliala valitsi hänet.
”Joka kerta kun taiteilen tai muotoilen vaikka vanhoista farkuista juhlapuvun, saan isoa lohtua siitä, että säästän siinä luonnonvaroja. Se tuo minulle kokemuksen merkityksellisyydestä.”
Hän näkee, ettei kiertotaloudelle ja upcyclingille enää hymähdellä, vaan ymmärrys kasvaa. Opetustyön ansiosta vaikuttavuus laajenee.
”Tarvitaan paljon lisää tekijöitä kentälle. Muutos lähtee yksilöistä. Yksilön toiminta taas kumpuaa arvopohjasta.”
Malleus ihailee tekstiilialan kiertotaloustoimijoiden monimuotoista osaamista ja haluaa myös auttaa toisia eteenpäin. Hän on perustanut Facebookiin Remakers-ryhmän edistämään yhteistyötä ja tarjoamaan vertaistukea upcyclingista innostuneille ja korjausompelun ammattilaisille.
Rikollista puuhaa
Isojen vaatebrändien vastuuton, luonnonvaroja kuluttava ja jätettä sylkevä toiminta on Malleuksen mielestä suorastaan rikollista.
Hän näkee, että globaalit tuottajat pitää saada järeillä keinoilla pysäyttämään valmistus- ja myymäläylijäämän tuottaminen ja myymättä jääneiden tuotteiden tuhoaminen. Tuottajavastuu pitäisi ulottaa myös kuluttajavaiheen jälkeisiin toimiin.
Kotimaassa hän toivoo tuotteistetun eko-ompelimopalvelun laajenemista ja korjauspalvelubisneksen edistämistä. Yksi keino voisi olla alhaisempi arvonlisäkanta niille, jotka voivat mitaten osoittaa toimintansa ehkäisevän luonnonvarojen ehtymistä tai pidentävän tuotteen elinkaarta.
”Kun korjataan tai muunnetaan vaatetta tai tehdään asiakkaan omista vaatteista uusi vaate, on älytöntä joutua maksamaan uudestaan arvonlisäveroa. Tuotteethan ovat jo olemassa.”
Paula Malleus, upcycling-pioneeri
MISTÄ: Helsingistä. Sielu on kotoisin Pohjois-Karjalasta. Nyt asumme Vantaalla.
PERHE: Meillä on remake- eli uusioperhe: kolme lasta aikaisemmista liitoista ja kaksi yhteistä mieheni kanssa sekä kaksi kissaa.
HARRASTAN: Runoilen ja kirjoitan. Rakastan valokuvaamista.
SUOSITTELEN: Kirjaani Upcycling – Vaatteiden toinen elämä, sekä kaikille tekstiili- ja muotialan ihmisille koulutustani.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuvat: Josefiina Turkulainen. Paula Malleus on edistänyt tekstiilien kiertotaloutta 15 vuotta. Vaikutuspiiri on laajentunut, kun hän on alkanut kouluttaa aiheesta sekä muita tekstiili- ja vaatetusalan ammattilaisia että tulevien ammattilaisten opettajia. Malleuksen ateljee on Keravalla Jalotus-yhteisössä.