Muovautujat

Facebooktwitterlinkedin

Mikä on suhteesi muoviin? Kuulutko niihin, jotka muistuttavat, että nyky-yhteiskunta ei yksinkertaisesti toimisi ilman tätä monikäyttöistä, kevyttä ja kestävää materiaalia? Vai murehditko kaloja ja vesilintuja, joiden vatsat halkeavat muoviroskasta? Venyykö kokkaussessiosi, kun jumiudut keittiön roskavaunun ääreen kädessäsi elintarvikepakkaus, jonka tahtoisit lajitella oikein? Vai onko kauppareissuistasi tullut muovin välttely-yrityksiä, koska tahtoisit kieltää koko kirotun materiaalin?

Kivi-, pronssi- ja rautakauden jälkeen ihminen on siirtynyt elämään muovikaudella. Jos tätä ajanjaksoa joskus tutkii tulevaisuuden arkeologi, hän havaitsee, että tämän ajan ihminen ympäröi koko elinympäristönsä muovilla. Olemme vuoranneet sänkymme muovisin peittein ja tyynyin, pukeudumme muoviin ja kotimme sähköistyy ja säilyttää lämmön muovin ansiosta. Koko kulttuurinen evoluutiomme tiedonvälityksestä koulutukseen ja viihdeteollisuudesta älyteknologiaan pohjautuu muovisiin välineisiin. Ilman muovia emme saisi syödäksemme ja juodaksemme, emme pääsisi liikkumaan pitkälle, eikä meitä pystyttäisi leikkaamaan, jos sairastumme vakavasti.

Silti suhtaudumme muoviin vältellen ja nolostellen. Jos jokin tuntuu epäaidolta tai arvottomalta, sanomme sen näyttävän muoviselta. Muovi on halpaa, sanan kaikissa merkityksissä. Viime aikoina muovista on tullut lähes synonyymi roskalle. Kestävä materiaalimme on osoittautunut luonnossa tappavaksi ongelmaksi.

Muovin vastustus on kärjistynyt kansanliikkeeksi, joka on saanut kuluttajat boikotoimaan muovia ja yritykset etsimään korvaavia materiaaleja. Boikotti on heijastunut myös Uusiouutisiin. Vuoden ensimmäinen numero kertoi muovien kierrätyksestä. Sattumalta numero ilmestyi ohuessa muovikääreessä, jotta numeroon sisältynyt liite saatiin kulkemaan lehden mukana lukijoille asti. Kääre oli kevyttä ja kirkasta, eli sen pystyy kierrättämään uusiomuoviksi suomalaisessa, hyvin toimivassa kierrätysketjussa. Muutama lukija kuitenkin perui tilauksensa juuri muovisen kääreen vuoksi.

YLEn huhtikuussa käynnistynyt I love muovi -kampanja tuo hyvin esiin epävarman suhtautumisemme tähän materiaaliin. Humoristiset ja informatiiviset videot, radio-ohjelmat ja ulkotapahtumat muistuttavat, että lopulta muovista johtuvien ympäristöongelmien ratkaisut riippuvat siitä, miten ja missä me muovia käytämme ja kuinka sitä käytön jälkeen kohtelemme. Kampanja kannustaa kaikkia lajittelemaan muoviroskat niin, että ne saadaan kierrätettyä uusiomuoviksi ja uusien muovituotteiden raaka-aineiksi.

”Ite oon aina haaveillut terveydenhuoltoalasta. Kun pääsis läpäks jonkun sydämeen”, sanoo muovipilli YLEn Muovisuhdekriisi-videossa.

Suhteemme muoviin voi muovautua. Siitä voi tulla sellainen, ettei muovi tapa, vaan pelastaa.

 

Elina Saarinen
Uusiouutiset-lehden päätoimittaja

 

Kuva: Tero Pajukallio.

Facebooktwitterlinkedin