”Aiomme lisätä biodiversiteettiä”– Metsä Groupin uuden Kemin tehtaan pihalla kasvaa ensi kesänä niittyjä ja ketoja

Kuva: Metsä Group. Kemin tehdasinvestointien suuruus on noin 1,85 miljardia euroa.
Facebooktwitterlinkedin

Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus otettiin käyttöön syyskuun lopussa. Biotuotetehtaan toimitukset asiakkaille alkavat lokakuussa.

Suomen metsähistorian suurin tehdas tuottaa vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua ja lisäksi muun muassa mäntyöljyä ja tärpättiä.

Puuta biotuotetehdas nielee 7,6 miljoonaa kuutiota vuodessa. Tämä on 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän verrattuna vanhaan tehtaaseen.

Metsä Group kertoo kuitenkin edistävänsä luonnon monimuotoisuutta uudistavalla metsätaloudella, joka laajenee metsäluonnosta jopa tehdasalueille.

Sepelikentän sijaan niitty

Kemin tehdasalue toimii yhtiön biodiversiteettisuunnitelman pilottikohteena. Kemissä tehdasalueen maankäyttö on suunniteltu niin, että alueen luontaiset lajit on huomioitu. Uhanalaisten lajien elinoloja kohennetaan.

”Haluamme tehdasalueesta esimerkin, kuinka maankäyttöä voi muuttaa luonnon monimuotoisuutta tukevaksi sen sijaan, että istutetaan alueelle nurmikkoa ja tehdään sepelikenttiä”, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Tehdasalueen sisälle on istutettu pieniä metsiä ja luotu yli 12 hehtaaria niittyjä, ketoja ja paahteisten alueiden kasvustoja.

Lopputulos valkenee viimeistään ensi kesänä Kemin tehtaan vihkiäisten yhteydessä.

Metsä Group aikoo tehdä biodiversiteettisuunnitelmat kaikille Metsä Groupin tehdaspaikkakunnille. Euroopassa kohteita on yli 20.

Kemin uusi tehdas tähtää vuoteen 2030 mennessä kokonaan jätteettömäksi. Puuraaka-aine ja tuotannossa syntyvät erilaiset sivuvirrat hyödynnetään sataprosenttisesti biotuotteina ja bioenergiana.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Metsä Group. Kemin tehdasinvestointien suuruus on noin 1,85 miljardia euroa.

Facebooktwitterlinkedin