Metsä Groupin tekstiilikuitu etenee – Äänekosken koetehtaasta kohti kaupallista tuotantoa

Rami Karhu
Facebooktwitterlinkedin

Metsä Groupin Kuura-tekstiilikuitu on ottanut askelen eteenpäin. Konsernin innovaatioyhtiö Metsä Spring on nimittänyt ensimmäiseksi tehdassuunnittelun päällikökseen diplomi-insinööri Rami Karhun, joka johtaa kuidun teollisen tuotannon skaalaamista.

Rami Karhun vetämän tiimin tehtävänä on arvioida Kuura-kuidun täysimittaisen tuotannon vaatimia edellytyksiä ja luoda suunnitelma sen toteuttamiseen.

Kuura-kuitu valmistetaan männystä ja kuusesta, jotka ovat peräisin sertifioiduista, kestävästi hoidetuista suomalaismetsistä.

Karhu aloitti työnsä Metsä Springin palveluksessa 7. elokuuta 2023. Hänellä on ennestään mittava kokemus kemian alasta ja prosessisuunnittelusta sekä työtehtävistä johtavissa yrityksissä, kuten CP Kelcossa ja Elomaticissa.

Viime vuodet Karhu on työskennellyt johtavana projektipäällikkönä Nouryonin karboksimetyyliselluloosalaitoksessa Äänekoskella.

“Metsä Springin mandaatti on löytää täysin uusia tapoja hyödyntää puumateriaaleja ja luoda ainutlaatuisia tuotantoprosesseja”, Karhu kertoo tiedotteessa.

“En voinut millään jättää väliin mahdollisuutta olla osa jotain niin uraauurtavaa kuin Kuura-tekstiilikuidun vieminen koetehdasvaiheesta mahdolliseen täyteen tuotantoon.”

Takana vuosikymmenen kehitystyö

Metsä Groupin tekstiilikuituprojekti on ollut käynnissä vuodesta 2014. Tätä nykyä hankkeen keskiössä on Äänekoskella sijaitseva Kuura-koetehdas, jossa myös Rami Karhu tiimeineen tekee työtään.

“Olemme todella innoissamme Ramin liittymisestä porukkaamme. Hänen mittava kokemuksensa selluloosasta ja paperimassasta sekä osaaminen projektien viemisestä teolliseen tuotantoon ovat juuri niitä asioita, joita etsimme”, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Kuura-projektin lisäksi Metsä Springillä on meneillään Muoto-niminen pakkaustuotehanke.

Metsä Spring toimii myös vähemmistöosakkaana useissa startupeissa, kuten Innomostissa, Montinutrassa, Fiberwoodissa ja Woodiossa, jotka ovat etenemässä kaupalliseen tuotantoon.

Kuva: Metsä Spring. Rami Karhulla on laaja kokemus kemianteollisuudesta ja prosessisuunnittelun johtamisesta ideatasolta tuotantoon. Mies on innoissaan uudesta haasteesta tekstiilikuidun kaupallistamisessa.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Facebooktwitterlinkedin