Akkujen kiertotalous etenee – Circular Materials Conference järjestetään kuudetta kertaa Ruotsissa

Circular Materials Conference
Facebooktwitterlinkedin

Kiertotalouden mahdollistavat kumppanuudet ja uudet teknologiat ovat fokuksessa, kun Circular Materials Conference järjestetään jo kuudetta kertaa 14.-15. syyskuuta 2022. Tapahtumapaikkana on tällä kertaa Skellefteå, Ruotsi.

Tapahtuma yhdistää avainpuheenvuoroja ja muuta seminaariohjelmaa, verkostoitumista, vierailuja kierrätyslaitoksiin sekä ratkaisuja esittelevän näyttelyn.

Konferenssin korkeatasoinen ohjelma on perinteiseen tapaan hyvin laaja. Esillä ovat pohjoismaiset kiertotalousratkaisut niin metallien, akkujen ja paristojen, muovien ja pakkausten kuin biomateriaalienkin aloilta.

Ohjelmasta voisi tehdä lukuisia kiintoisia poimintoja, mutta etenkin digitaalisuus ja älykkään teknologian yhdistäminen materiaalien arvoketjuihin saa tämän vuoden konferenssissa painoarvoa.

 

Jäljitettävyyttä materiaaleihin

RISE-tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Raul Carlsson nostaa omassa puheenvuorossaan esiin Materiaalien Internet -konseptin.

Kun materiaaleihin yhdistetään merkintöjä ja identifiointimenetelmiä, joilla niitä voi tunnistaa ja jäljittää, voidaan luoda materiaalien digitaalisista kaksosista koostuva kirjasto. Tämä auttaa päätöksenteossa, materiaalien käsittelyssä ja elinkaaren pidentämisessä sekä lopulta helpottaa materiaalien saamista takaisin kiertoon.

RISEn tutkijat Karin Sandberg ja Ylva Sandin kysyvät, kuinka puutalot täytyisi rakentaa tänään, jotta ne voitaisiin kierrättää huomenna.

VTT:n tutkija ja Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Malin zu Castell-Rüdenhausen puhuu NONTOX EU -projektissa tehdystä tutkimuksesta, joka tähtää turvallisen muovien kierrätysjärjestelmän rakentamiseen Euroopassa.

Aalto-yliopiston tutkija ja luennoitsija Tatu Marttila kertoo niin ikään NONTOX EU -projektiin liittyen siitä, kuinka elektroniikkalaitteiden, ajoneuvojen ja rakennustuotteiden ekologisella tuotesuunnittelulla voitaisiin vähentää niiden muovien sisältämiä haitallisia aineita, ja näin parantaa niiden kierrätettävyyttä.

 

Kierrätysteknologia saatiin skaalattua

Paristojen ja akkujen kierrätyksestä on ohjelmassa useita puheenvuoroja. Ruotsin ympäristötutkimusinstituutti IVL:n kiertotalousasiantuntija Alexandra Wu kertoo ELiMINATE-projektin tuloksista. Projekti keskittyy litium-ioni-akkujen kierrätysteknologioiden kehittämiseen.

Swerimin vanhempi tutkija Elsayed Mousa kertoo käytännön kokemuksia litium-ioni-akkujen kierrätysteknologian skaalaamisesta laboratoriomittakaavasta pilottivaiheeseen.

Jo ennen ensimmäistä seminaaripäivää tapahtuman yhteydessä järjestetään 13. syyskuuta vierailuja alueen laitoksille kuten Northvolti Ett -akkutehtaalle, Bolidenin Rönnskärin SER-kierrätyslaitokselle sekä Kuusakosken kierrätyslaitokselle.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Circular Materials Conference. Ohjelmassa on mm. laitosvierailuja.

Facebooktwitterlinkedin