Kun 19 ammattikorkeakoulua aloitti syksyllä 2018 kiertotalouden koulutuksen suurhankkeen, piti ensin vastata kysymykseen: ”Mistä puhumme, kun puhumme kiertotaloudesta?” KiertotalousAMK-hankkeessa…
Ammattina kiertotalous
Mikä sinä haluaisit olla isona? Ehkä materiaalimallintaja tai kierrätysstrategian suunnittelija? Tai aurinkopaneelisiivooja?
Miltä käyntikortissasi kuulostaisi ekosysteemien kehkeyttäjä tai nanopintainsinööri? Tai tahtoisitko allekirjoittaa sähköpostisi raaka-ainetarpeen analyytikkona?
Esimerkiksi tällaisia ammattinimikkeitä meillä saattaa tulevaisuudessa olla. Tulevaisuuden töitä visioivat Risto Linturi ja Osmo Kuusi kirjoittaessaan muutama vuosi sitten eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle raporttia Suomen mahdollisuuksista vuoteen 2037.
Murros kiertotalouteen tulee muuttamaan Suomen työelämää. Se tulee siirtämään historiaan osan nykyisistä töistä ja synnyttämään kokonaan uusia.
Murros on jo käynnistynyt. Tähän numeroon sain haastatella ensimmäistä tietämääni kiertotalousinsinööriä. Vastavalmistunut Tuomas Kohvakka toivoo lisää kaltaisiaan. Hän näkee, millaista lisäarvoa kiertotalous voi synnyttää yrityksissä.
Kiertotalousmurroksessa tarvitaan uudenlaista osaamista. Tarvitaan ammattikuntaa, jota emme nykyisessä lineaaritalouden mallissa ole osanneet edes kuvitella.
Miten kouluttautua tehtäviin, joita ei vielä ole? Kuinka suunnitella opintosisältöjä vastaamaan tuleviin tarpeisiin, kun emme tiedä, millaiseksi tulevaisuus lopulta muodostuu?
Kiertotalous on uudistuvaa ja uudistavaa. Myös osaamisen ja oppimisen on oltava sitä. Kansainvälisessä vertailussa Suomi on pärjännyt tässä hyvin. Kiertotalousopetusta on tarjolla jo kaikilla Suomen koulutusasteilla.
Sitra on tehnyt tuloksellista yhteistyötä oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa. Seuraavaksi Sitra satsaa työelämän kiertotaloustaitojen edistämiseen.
19 suomalaisen ammattikorkeakoulun Kiertotalousosaamista ammattikorkeakouluihin -hanke on loistava esimerkki yhteistyön voimasta. Kehitystyöverkostoon kuuluvat myös yritykset, muut työelämän toimijat ja opiskelijat itse. Ekosysteemit kannattelevat kiertotaloutta — ja sen opetusta.
Suomi tunnetaan koulutuksen huippumaana. Hyvä maineemme vain vahvistuu kiertotalouden koulutukseen kehitettyjen hienojen esimerkkien ansiosta.
Sitran tuoreen kyselyn mukaan 82 prosenttia vastanneista uskoo, että kiertotalous luo Suomeen uutta työtä. 60 prosenttia olisi itse kiinnostunut työskentelemään kiertotalouteen liittyvissä työtehtävissä.
Jos kiertotaloudesta tulee aidosti talouden uusi malli, meidän ei tarvitse erikseen hakeutua ”kiertotaloustöihin”. Silloin meistä jokaisen oma työ on automaattisesti kiertotaloutta, aivan kuten nyt jokaisen työ on osanen kansantaloutta.
Sitra ennustaa, että kiertotalous tulee vaikuttamaan joka ikiseen työpaikkaan kaikilla toimialoilla. Kokki tai kierrättäjä, kiertotalousosaajia kaikki.
Elina Saarinen
päätoimittaja