Biocarbon voitti hackathonin: Satelliittidata todentaa biopohjaisen raaka-aineen alkuperää ja kestävyyttä

Satelliittidataa voi hyödyntää maataloudessa.
Facebooktwitterlinkedin

Virolainen Biocarbon menestyi hackathon-innovaatiokisassa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo toteutti Kemiran toimeksiannosta innovaatiokilpailun eli hackathonin yhdessä Kasvu Openin kanssa. Tavoitteena oli löytää uusia liiketoimintamalleja ja digitaalisia työkaluja, jotka voivat edesauttaa kemianteollisuutta lisäämään uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämistä raaka-aineketjuissaan.

Biopohjaisten ja uusiutuvien raaka-aineiden käyttö kemianteollisuudessa kasvaa nopeasti.

Kemira etsi digitalisaatiosta ja alustataloudesta ratkaisuja uudistuvaan ja kestävään kemianteollisuuteen. Menestyjäidea auttaa kehittämään uusia liiketoimintamalleja, jotka voivat edesauttaa kemianteollisuutta lisäämään uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämistä raaka-aineketjuissaan.

 

IT- ja satelliittidataosaamista

Biocarbon-tiimissä yhdistyvät virolaisen it-alan yhtiö KappaZeta ja Tarton yliopiston satelliittidataan liittyvä teknologia ja huippuosaaminen.

Biocarbon-tiimin idea mahdollistaa satelliittidatan hyödyntämisen raaka-aineiden alkuperän ja kestävyyden todentamisessa täysin uudella tavalla. Tuomaristo arvosti idean kiteytystä: siinä onnistuttiin tiivistämään Kemiran asettaman haasteen ydin, tiimin arvolupaus ja siihen liittyvät liiketoimintamahdollisuudet, ja kuvaamaan selkeä, hyödynnettävissä oleva datavirta.

”Seuraavaksi edetään kohti konkreettisia askelia yhteistyössä. Kemira ja BioCarbon-tiimi käynnistävät keskustelut yhteistyöstä ja yhteisen pilotointiprojektin suunnittelusta”, sanoi Taras Podbereznyj, Kemiran Vice President ja CIO.

Innovaatiokilpailuun hakeneista jatkoon valittiin neljä tiimiä, joista kolme eteni pitchaus- eli lopullisen idean esittelyyn saakka.

Kemira pitää BioPaavon hackathon-konseptia hyvin järjestettynä kokonaisuutena, joka palvelee sekä toimeksiantajaa että osallistuvia tiimejä.

”Sparraaminen on molemminpuolista, uusien ajatusten ja oivallusten syntymistä. Täällä tapaa ihmisiä, joilla on isoja visioita, kykyä napata kiinni pienistäkin ideoista ja jalostaa niitä yhdessä”, kommentoivat Director, R&D and Technology, Reetta Strengell ja Manager, Digital Services Juha Rintala Kemirasta.

 

Sivuvirrat hyötykäyttöön

Innovaatiokisan tuomariston jäsen, JAMK Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen uskoo hackathonin avaavan uusia mahdollisuuksia biomassojen ja maatalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen:

”KemiraHackathonin myötä avautui kokonaan uudenlainen mahdollisuus edistää uusien teknologioiden ja ansaintamallien kehittymistä Jamkin vahvan älymaatalouden soveltavan tutkimuksen avulla, aidosti kansainvälisen voittajatiimin kanssa”, Lappalainen iloitsee.

Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo toteuttaa keväällä 2022 useita hackathoneja: ValtraHackathon huipentuu 22.-23.3., AlvaHackathon 7.4. ja BetsetHackathon 13.4.

isäksi ainakin kaksi uutta hackathonia avautuu vielä kevään aikana.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Älyteknologia tehostaa maatalouden sivuvirtojen hyödyntämistä myös kemianteollisuuden tarpeisiin.

Facebooktwitterlinkedin