Biojalostamolta peltolannoitteeksi Muhoksella

Facebooktwitterlinkedin

17.9.2015

Viskaalin tila Muhoksella on yksi Oulujokilaakson vanhimmista. Tilan yli satapäisen karjan ja lammaslauman ruokkimiseen saatiin tänä kesänä jo ensimmäisen heinäsadon aikana lähes koko viime kesän satoa vastaava määrä heinäpaaleja.

Peltoja lannoitettiin oman tilan lietteiden lisäksi myös biojätteen käsittelyssä syntyneellä nestemäisellä ravinnejäännöksellä.

”On puhuttu, että meillä on ollut märkä ja huono kesä. Jostain syystä meidän tilalla on ollut onnistunut kesä. Yhdeltä kasvulohkolta heinäsatoa tuli tuplaten. Koko tilan ensimmäisestä sadosta saimme lähes saman verran kuin viime vuonna yhteensä kahdesta sadosta”, kertoo Viskaalin tilan hoitaja Niina Leskelä.

 

Ruokajätteestä lannoitteeksi

Biotehdas Oy:n Ouluun rakennuttaman biojätteen ja lietteen käsittelylaitoksen toiminta käynnistyi helmikuussa 2015. Yritys käsittelee Oulun Jätehuollon toimialueelta kerätyn kotitalouksien ja kaupan biojätteet. Ruokaperäisen jätteen käsittelyssä syntyvä biokaasu hyödynnetään energiana ja nestemäinen ravinnejäännös lannoitteena pelloilla.

Biotehdas vastaa lannoitteen jakelusta. Lannoitetta toimitetaan säiliöautoilla vain maatiloille, eli kotipuutarhaan sitä ei voi ostaa.

Biotehdas toimittaa asiakkailleen ravinteikasta ja hygienisoitua lannoitetta veloituksetta 50 kilometrin säteellä Ruskon laitokselta. Lisäksi maatalouden ympäristökorvausjärjestelmän piiriin kuuluvien tilojen on mahdollista hakea tukea ravinnejäännöksen levittämiseen.

”Huhtikuun alusta lähtien orgaanista lannoitetta hyödyntävien tilojen on ollut mahdollista saada lisätukea jopa 40 euroa hehtaaria kohden, jos ne investoivat multaavaan, eli juuristosyvyyteen levittävään levityskalustoon”, toteaa Biotehtaan tuotepäällikkö Juhani Viljakainen.

 

Eviran hyväksyntä

Oulun Biotehtaan tuottamalla nestemäisellä lannoitteella on Eviran hyväksyntä. Luonnonmukaisesti tuotetussa lannoitteessa biojätteen sisältämät ravinteet palautuvat kiertoon.

”Biokaasuprosessissa syntyvä ravinnejäännös on edullinen lannoite, ja toimitukset maatiloille pyritään järjestämään joustavasti yhdessä asiakkaan kanssa. Lannoite on tasalaatuinen ja sisältää keskeiset viljelymaan tarvitsemat pääravinteet ja hivenravinteita”, Viljakainen kertoo.

 

Viskaalin heinäsato hyvä

Biotehdas toimitti nestemäistä peltolannoitetta Viskaalin tilalle kesäkuussa 2015. Sitä levitettiin 70 hehtaarin alueelle tilan oman lietteen lisäksi. Suunnitteilla on hankkia isompi levitysvaunu tulevaa kautta varten.

”Teimme Biotehtaan kanssa kahden vuoden sopimuksen. Lähetin ensimmäisestä rehusadosta näytteet ulkopuoliseen laboratorioon testattavaksi. Rehuarvoja en vielä tiedä, mutta tähän asti olemme olleet Biotehtaan toimintaan ja lannoitteeseen tyytyväisiä”, Leskelä summaa.

(Kuva: Oulun Jätehuolto)

 

Anne-Maria Vesa

Facebooktwitterlinkedin