Data todistaa: Kiertotalous etenee Suomessa – tosin lähinnä asenteiden tasolla

Tuoreet tutkimukset ja tilastotieto osoittavat monin tavoin, että Suomessa on vielä paljon tekemistä, jotta taloutemme ja yhteiskuntamme toimisivat kiertotaloudellisesti. Tietty kiertotalousmyönteisyys näkyy kuitenkin kansalaisten ja yritysten asenteissa ja arvoissa. Kuva: Adobe Stock.

Tuoreet tutkimukset ja tilastotieto osoittavat monin tavoin, että Suomessa on vielä paljon tekemistä, jotta taloutemme ja yhteiskuntamme toimisivat kiertotaloudellisesti. Tietty kiertotalousmyönteisyys näkyy kuitenkin kansalaisten ja yritysten asenteissa ja arvoissa. Aamupala mummon perintölautaselta. Uutiset kännykältä, joka on ostettu käytettynä – akku vain vaihdettiin uuteen. Omenankuoret biojäteastiaan. Ylle lempitakki, jonka repsottanut tasku on korjattu. Työmatka yhteiskäyttöpyörällä. Pyörätien rakentamisessa on hyödynnetty toiselta työmaalta kaivettua uusiomaa-ainesta. Työpaikan palaverissa pohditaan, miten yrityksen tuotteen voisi valmistaa niin, että se kestäisi kauemmin käytössä ja että sen voisi käytön jälkeen kierrättää. Työpäivän jälkeen ei shoppailemaan, vaan kuoroharjoituksiin. Ne pidetään koulun liikuntasalissa, joka on koulupäivän jälkeen muidenkin käytettävissä. Kiertotalous näkyy suomalaisten kuluttajien ja yritysten arjessa jo monin tavoin. Suomessa pystytään nyt myös seuraamaan ja mittaamaan poikkeuk­sellisen monipuolisesti sitä, kuinka paljon kiertotalous on edistynyt. Hyviä perinteitä arjessa Suomen ympäristökeskus (Syke) toteutti osana äskettäin päättynyttä Circwaste-hanketta nyt ensimmäistä kertaa kiertotalousbarometrit. Ne selvittivät kyselyillä yritysten ja kansalaisten asenteita kiertotaloutta kohtaan sekä toteutettuja...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset