Destamatic sai puukivelleen end-of-waste-statuksen

Facebooktwitterlinkedin

31.3.2015

Destamatic Oy on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta luvan valmistaa Destaclean-uusiotuotettaan, puukiveä, materiaalista, joka on kehitetty rakentamisen sekä kaupan ja teollisuuden käytöstä poistetusta puumateriaalista.

Luvan ehtona on, että puukivien valmistuksessa käytetty puumurske täyttää EU-direktiivien ja Suomen jätelain niin sanotut jäteominaisuuden päättymisen eli end-of-waste -kriteerit (EoW).

Destamatic Oy on käynnistänyt Destaclean-puukivien valmistuksen Hyvinkään tehtaallaan. Asiakastoimitukset alkavat huhtikuussa.

”Tällä avataan tietä jätemateriaalien aidolle teollisen mittakaavan mukaiselle kierrätykselle uusioraaka-aineiksi ja uusiotuotteiksi”, sanoo Destamatic Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reino Partanen.

Jätelain mukaan tavoitteena on, että vuonna 2020 Suomessa hyödynnetään vähintään 70 painoprosenttia rakennus- ja purkujätteestä muutoin kuin energiana.

 

Viranomaisyhteistyö sujui

”Koska käytöstä poistetusta puumateriaalista valmistetun puumurskeen tie puukiven raaka-aineeksi on ympäristöluvanvaraista toimintaa, jouduimme tekemään perusteellisen selvityksen siitä, että täytämme tiukat ja moniportaiset EoW-kriteerit. Jätimme lupahakemuksen viime vuoden marraskuussa. Lupa tuli ennätysajassa, mistä suuret kiitokset viranomaisille. He tunsivat hyvin direktiivien sisällön ja suhtautuivat myönteisesti tulevaisuuden cleantech-innovaatioon”, sanoo Partanen.

Alkuvaiheessa puukivien tehdasvalmistuksessa käytetään nykyisiä betonikivien valmistuslinjoja, jotka rajoittavat kierrätyspuumurskeen osuuden noin 25 prosenttiin. Uusiokomposiittiseoksessa voi puukuitua olla jopa 50–60 prosenttia.

Yrityksen tavoitteena on päästä lähes 100-prosenttiseen kierrätystuotevalmistusprosessiin.

Koevalmistusten perusteella näyttää lupaavalta valmistaa uusiotuotteita lähes kaikista rakennusjätejakeista. Haasteena on EoW-kriteerien täyttäminen ja tiukasti säädelty tuotevalmistuksen ympäristöluvitus.

Destamaticin teknologiajohtaja Kimmo Rinne kertoo, että pihakivistä on jo tehty useita jälleenmyyntisopimuksia ekologisuudesta kiinnostuneiden puutarhamyymälöiden kanssa.

”End-of-waste-status helpottaa markkinointia: Nyt meillä on aidosti konkreettinen kierrätystuote alalle”, Rinne sanoo.

Facebooktwitterlinkedin