Digitaaliset ”äly-jäteasemat” Tampereelle ja Loviisaan

Facebooktwitterlinkedin

2.12.2016

Pirkanmaan Jätehuolto avaa ensimmäisenä uuden, älykkään jäteaseman. Tampereen Vuorekseen syksyksi 2017 rakennettava jäteasema mahdollistaa uuden tekniikan ja toimintamallin käyttöönoton.

”Tavoitteena on tehdä normaalien aukioloaikojen ulkopuolella jäteaseman itsepalvelukäyttö mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi. Asiakas rekisteröityy älykkään jäteaseman käyttäjäksi jo ennen asemalle tuloa. Jäteasemalla asiakasta neuvotaan ja ohjataan käyttämään palveluita oikein ja turvallisesti. Sähköisen asiointikonseptin toteuttaminen käytännössä vaatii sekä jäteaseman operoinnin että uusien tietojärjestelmien kehittämistä. Tietojärjestelmäkumppanina toimii kotimainen IT-alan start-up -yritys”, kertoo Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kehityspäällikkö Esa Nummela.

Sähköinen asiointi on mahdollista toteuttaa myös jo olemassa olevalla jäteasemalla. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelut on laajentamassa Loviisan jäteaseman palvelutasoa kesällä 2017.

”Tällä hetkellä Loviisan jäteasema on auki muutaman tunnin kahtena päivänä viikossa. Jatkossa asema voisi olla auki joka arkipäivä ja myöhemmin jopa lauantaisin. Älykkään jäteaseman asiakaspalvelu tehdään ensimmäisessä vaiheessa etänä tietoliikenneyhteyksien ja kameroiden avulla”, kertoo Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelujen käyttöpäällikkö Tommi Itkonen.

Jätelaitosyhdistyksen kehityspäällikkö Timo Hämäläinen odottaa älykkäistä jäteasemista kotimaista menestystarinaa.

”Sähköisillä ratkaisuilla mahdollistetaan kuntalaisille jätteiden toimittaminen asianmukaiseen hyödyntämiseen silloin, kun se asiakkaalle parhaiten sopii. Itsekin haluaisin kuljettaa esimerkiksi viikonloppuna tekemäni keittiöremontin jätteet saman tien jäteasemalle”, Hämäläinen toteaa.

Sähköinen asiointi ei kuitenkaan syrjäytä perinteistä asiakaspalvelua jäteasemilla. Asiakas voi jatkossakin tulla jäteasemalle normaaleina aukioloaikoina ja saada henkilökohtaista palvelua esimerkiksi jätteiden lajittelussa.

Facebooktwitterlinkedin