Ei pelätä muutosta!

Facebooktwitterlinkedin

Kun Otto Lehtipuu astui joulukuussa Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n toimitusjohtajan tehtävään, maan hallitus antoi Lehtipuun toisena työpäivänä esityksensä jätelain muutoksesta. Lehtipuu pääsi siis saman tien mukaan töihin jätelakimuutosten edunvalvontaan ja markkinapaikkavalmisteluun. Hän kehuu järjestön asiantuntevaa ja mukavaa työyhteisöä.

”Työ YTP:llä vaikuttaa vähintään yhtä kiinnostavalta ja monitahoiselta kuin kuvittelinkin hakiessani paikkaa.”

Lähes 20 vuotta VR:n ympäristö- ja yhteiskuntasuhdejohtajana ja sitä ennen ympäristökonsulttina Gaialla työskennellyt Lehtipuu pääsee hyödyntämään uransa aikana kertynyttä osaamistaan ja verkostojaan. Monet YTP:n jäsenyrityksistä olivat VR:n kumppaneita jo silloin, kun Lehtipuu teki aikoinaan ympäristöpäällikkönä ensimmäisiä VR:n valtakunnallisia jätehuoltosopimuksia.

Lainsäädäntöprosessitkin ovat miehelle tuttuja: Lehtipuu on edeltäjänsä Tatu Rauhamäen tavoin toiminut pitkään Helsingin kunnallispolitiikassa. Vuosien varrella arabianrantalainen kahden lapsen isä on edustanut vihreitä sekä kaupunginvaltuustossa että -hallituksessa. Rauhamäen hän tosin tuntee jo pidemmältä ajalta:
”Kävimme samaa koulua. Tatu oli kaverini jo silloin.”

Lehtipuu haluaa jatkaa hyvää edunvalvontaa ja yhteistyötä sekä rakentaa uusia yhteyksiä. Kevättalven kalenteri on täyttymässä tapaamisista. Lehtipuu aikoo kiertää jäsenyrityksiä ja yhteistyötahoja. Yksi ensimmäisistä tapaamisista oli Kiertovoima ry:n Riku Eksymän kanssa.

”Alaa rasittaa tietty vastakkainasettelun historia. Kunnianhimoisiin kierrätystavoitteisiin pääseminen ei kuitenkaan onnistu yksin. Tarvitaan yhteisiä ideoita ja eteenpäin katsomista. Olemassaoleva järjestelmä ei ole tuottanut sitä kierrätysastetta, mihin haluaisimme päästä. Meidän täytyy hyväksyä, että on tehtävä systeemitason muutoksia.”

Ensimmäisenä tehtävänään Lehtipuulla onkin luotsata YTP:n strategiatyötä. Hän toivoo, että Suomessa ei pelättäisi muutosta vaan oltaisiin rohkeampia kokeilemaan uutta. Hän muistuttaa, että kiertotalous on kasvuala, joten kakusta riittää jaettavaa.

”On erinomaiset odotukset, että kiertotalousalalle syntyy uusia palveluita, ideoita ja liiketoimintaa.”

Kuva: Tero Pajukallio.

Facebooktwitterlinkedin