Elina tuskastui vaatetusalan ikäviin ilmiöihin, ratkaisu löytyi kiertotaloudesta: ”Käyttämällä farkkukangas uudelleen säästetään paljon arvokkaita luonnonvaroja”

Elina Korri
Facebooktwitterlinkedin

Oriveteläinen Elina Korri tekee vaatteita, jotka eivät näytä kierrätysmateriaalista valmistetuilta. Hän ei esimerkiksi kikkaile vanhojen farkkujen taskuilla tai muilla valmiilla elementeillä, vaan pyrkii skandinaaviseen minimalismiin.

Korri MEA Upcycle studiosta oli tullut toukokuussa järjestettyyn New Forms Friday – Kestävän muotoilun market -tapahtumaan myymään uudelleenkäytetystä farkkukankaasta suunnittelemiaan vaatteita.

”Ideana on, että vaikkapa farkkuhameen kanssa kehtaa mennä vähän fiinimpäänkin tilaisuuteen.”

Elina Korri MEA

Viha-rakkaus-suhde vaatetusalaan

”Farkku on monella tapaa hyvä materiaali, jolle on kiva antaa uusi elämä. Sitä on helppo saada, koska korjauskulttuuri ei valitettavasti ole voimissaan. Käyttämällä farkkukangas uudelleen säästetään paljon arvokkaita luonnonvaroja.”

Korri kertoi, että hänellä on vaatetusalaan viha-rakkaus-suhde. Hän on huomannut, että pienyrityksen on vaikea saada tietoa esimerkiksi uusien kankaiden alkuperämaista ja valmistusolosuhteista.

”Vaatetusalan rakenteisiin on pesiytynyt paljon ikäviä ilmiöitä eikä se kannusta kuluttajia huomioimaan ympäristöä tai kehittyvien maiden työntekijöiden ihmisoikeuksia. En ole halunnut mennä mukaan mihinkään, jonka takana en voi seistä sataprosenttisesti, joten valitsin kierrätysmateriaalit.”

 

”Teen ainakin sen mitä pystyn”

Vaan kokeeko Korri, että pienyrittäjä – tai hänen asiakkaansa – voi valinnoillaan muuttaa maailmaa?

”Joskus, huonompana päivänä, tämä tuntuu tietenkin vain tipalta valtameressä. Mutta teen ainakin omalta osaltani mitä pystyn. Pyrin myös innostamaan muita käyttämään kierrätettyjä materiaaleja.”

 

Ideoita kiertotalousmyymälää varten

New Forms Friday -tapahtuman järjestivät 6.5.22 yhteistyössä turkulainen Uuden muotoilun yhdistys ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH).

LSJH tilasi tapahtuman yhdistykseltä osana 6Aika: Circhubs 2 -hanketta, jonka tavoitteisiin kuuluu pysyvämpi ja laajempi kiertotalousmyymälä.

”Ideana on, että kyseessä olisi ihan oikea fyysinen myymälä, joka kokoaisi yhteen myös alan toimijoita ja jakaisi tietoa aihepiiristä. Asiakas voisi hankkia upcycling-tuotteita tai hyödyntää jakamistaloutta sekä kehittää omia taitoja tuotteiden korjaamiseen ja tuunaamiseen”, tutkimus- ja kehitysvastaava Miia Jylhä Lounais-Suomen Jätehuollosta kertoo.

Turun New Forms Fridayssa reilu parikymmentä upcycling-yrittäjää esittäytyi yleisölle.

”New Forms Friday oli ikään kuin pieni pilotti, pop up -tapahtuma, jonka avulla kartoitimme alan toimijoita, verkostoiduimme ja keräsimme ideoita jatkoa varten”,

 

Lue lisää aiheesta kesäkuun Uusiouutiset-lehdestä! Tilaaja, pääset lukemaan lehden tunnuksillasi. Katso ohjeet tästä.

Jos et vielä ole tilaaja, tartu kesätarjoukseemme: Puolen vuoden digitunnarit ja digilehdet nyt vain 19 euroa!

 

Teksti: Matti Välimäki/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Ilari Välimäki.

Facebooktwitterlinkedin